Petra Bontje, een van de schrijvers van de KNRM-verhalenbundel Windkracht 15.
Petra Bontje, een van de schrijvers van de KNRM-verhalenbundel Windkracht 15.

Osse schrijft verhaal voor de KNRM Texel

Algemeen 458 keer gelezen

OSS/WIJK AAN ZEE | Op 26 november 2022 werd op KNRM station Wijk aan Zee de verhalenbundel Windkracht 15 gelanceerd. Het is het vierde deel van de serie Eilandverhalen, die allemaal de Wadden als thema hebben. Van elk verkocht boek wordt 1 euro gedoneerd aan een goed doel en bij deze bundel is dat de KNRM Texel. Het eerste exemplaar werd aanboden aan Michiel Uitdehaag, burgemeester van Texel. 

Petra Bontje uit Oss is een van de auteurs die een kort verhaal voor deze bundel schreef. De groep van 15 schrijvers, van wie de meesten al één of meerdere boeken en/of (prijswinnende) verhalen op hun naam hebben staan, kwam in juni bijeen op Texel om te schrijven, research te doen en - niet onbelangrijk - hun zintuigen op scherp te zetten. Uiteraard werd er enthousiast gespard over elkaars verhalen, wat regelmatig tot verrassende plotwendingen leidde.

De eeuwenoude Texelse traditie van strandjutten was de inspiratiebron voor Petra’s verhaal ‘Overleven’. In het Juttersmuseum op Texel valt haar oog op een foto van de Nautilus, een Duits vrachtschip dat in december 1962 vergaan is, vlak voor de Texelse kust. ‘Overleven’ vertelt het verhaal van Ilse Becker, manager van een sterrenrestaurant in Den Bosch. Na het overlijden van haar vader vindt ze een zwart-wit foto van hem op het dek van de Nautilus en een oude brief van strandjutter Berend de Witte. 

De serie Eilandverhalen is een initiatief van Marelle Boersma (auteur van de populaire Vertrekthrillers en oprichter van de Online Schrijfschool) die als motto heeft: schrijven voor een goed doel geeft meer dan een goed verhaal. De drie eerdere titels zijn Paal 15 (2018), Aangespoelde verhalen (2019) en De Wadden in vogelvlucht (2021), waarbij elke bundel een ander goed doel ondersteunt. Windkracht 15 kost € 14,95 en wordt uitgegeven door Droomvallei Uitgeverij (www.droomvalleiuitgeverij.nl).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant