Ingang van jongerencentrum t Honk is onlangs opgeknapt. (Foto: Wilfred Reijntjes)
Ingang van jongerencentrum t Honk is onlangs opgeknapt. (Foto: Wilfred Reijntjes)

Gemeente Oss wil weten wat jongeren zelf willen

Algemeen 716 keer gelezen

OSS | Er is weinig te beleven voor jongeren in Oss, zo was te lezen in Weekblad Regio Oss drie weken geleden. En dus werd vanuit ontmoetingscentrum De Meteoor een begin gemaakt met wat een succesvolle jongerensociëteit moet gaan worden. Goed idee?

Wethouder Thijs van Kessel, verantwoordelijk voor jeugd- en jongerenwerk, vertelt: “Ik heb dat stuk gelezen en vond het vermakelijk. Zulke initiatieven als vanuit De Meteoor juichen we vanuit de gemeente van harte toe, maar ik denk verder dat het wel meevalt. Kijk, in sommige dingen is Oss gewoon een dorp waar mensen elkaar opzoeken, in andere zaken weer een echte stad waarin we als gemeente de rol hebben om mensen bij elkaar te brengen. Dus in zoverre trek ik me het wel aan als mensen zeggen dat er niets is voor jongeren. Maar men vergeet dan ook dat we in Oss jeugdcentrum ’t Honk hebben; we hebben wijkcentrum de Hille, -denk aan Chille in de Hille, erg succesvol-; we doen veel met SEC (Sportexperise Centrum); straatcoaches; er is wijkcentrum Schadewijk; en er is een succesvol jeugdteam vanuit Ons Welzijn.”

Toch is het zo dat veel jongeren die ouder zijn dan 16 regelmatig naar Den Bosch of Nijmegen gaan, om daar de spreekwoordelijke bloemetjes buiten te zetten.
“Daarom is het goed om te kijken waar behoefte aan is. Jongeren zijn ook veranderd. Toen ik jong was had ik zelf al weer andere behoeftes dan mijn broers en zussen. Ik ging naar de Rockefeller in Schaijk en de Lunenburg in Zeeland, zij gingen naar de Triomf en Papillon in Oss. De generatie na mij is weer veel meer van de festivals. Het ene weekend zitten ze in Best, drie weken later op Lowlands. Tijden veranderen, behoeftes ook.”

Dus vanuit de gemeente Oss zal geen nieuw beleid ontstaan.
Van Kessel vervolgt: “Mijn zorg zit hem veel meer in de groep jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Als we voor hen iets organiseren, dan moet dat alcoholvrij zij zijn. Maar veel 16-jarigen krijgen thuis al wel alcohol, of gaan dan liever los in een keet. Ik oordeel daar niet over, maar ik constateer dat sommigen veel liever in een caravan bier drinken, dan naar een non-alcoholisch evenement te gaan. Dat is dus lastig voor ons als gemeente.”

Vroeger had je veel jongerensociëteiten, maar die zie je eigenlijk niet meer.
“Ik denk dat dat vroeger werkte, omdat jongeren dat zelf opzetten en zelf de baas waren over de activiteiten die ze ontplooiden. Ik denk dat het goed is dat wij die ruimte bieden en dat zij, zonder hinder van volwassenen, elkaar ontmoeten. Als daar ondersteuning nodig is, dan zijn we daar altijd toe bereid. Want nogmaals, vrijwillige initiatieven vanuit de samenleving juichen we van harte toe”

Mooie taak ook voor de Jongerenraad Oss.
“De jongerenraad Oss is een eigen, onafhankelijke stichting en ik wil zeker meer in contact met hen treden. Zij bepalen wel hun eigen agenda, en ik wil ze absoluut niet vertellen wat ze moeten doen, maar ik wil ze toch wel meegeven om niet teveel een vergaderclubje te worden, maar veel meer in contact te treden met de jongeren in Oss. Want we willen ze bereiken en hun wensen weten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant