Rein Akkermans.
Rein Akkermans. Foto:

Ossenaar onthult verzetsverleden van zijn vader in nieuw boek

Historie 1.190 keer gelezen

OSS | Ossenaar Rein Akkermans onthult in zijn boek Onvoltooid verleden tijd het verzetsverleden van zijn vader. Harrie Akkermans stal een Nazi-typelint in het Gestapohoofdkantoor in Berlijn. Door zijn actie konden vele in Duitsland tewerkgestelde Nederlanders weer terug naar huis met valse papieren. Op vrijdagavond 12 april wordt Harrie Akkermans postuum geëerd voor zijn verzetsdaad en wordt het boek gepresenteerd in de Bibliotheek Oss.

In Onvoltooid verleden tijd komt het authentieke verhaal van vergeten verzetsman Harrie Akkermans tot leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij een verzetsorganisatie die documenten vervalste om in het buitenland tewerkgestelde Nederlanders weer veilig terug naar huis te halen.

Nazi-typelint
“Mijn vader kreeg de opdracht om een typelint te stelen uit een typemachine op het hoofdkantoor van de Gestapo in Berlijn”, vertelt Rein Akkermans. “Want alleen met dit typelint waren vervalsingen niet meer van echt te onderscheiden. Hij heeft het bijna met de dood moeten bekopen. Een secretaresse betrapte hem op heterdaad en zette een keel op.”         

Ondergrondse vluchtroute
Harrie Akkermans kon net op tijd wegvluchten maar werd wel door een kogel in zijn kuit geraakt. Met zijn daad van verzet redde hij vele Nederlanders die verplicht tewerkgesteld waren in Duitsland. Zij konden mede door hem via een ‘ondergrondse’ vluchtroute veilig terug naar Nederland reizen.     

Eerbetoon
Rein Akkermans heeft het boek geschreven om mensen, en vooral jongeren, bewust te maken van wat er is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het eerbetoon aan Harrie Akkermans en de presentatie van zijn verzetsverhaal in het boek Onvoltooid verleden tijd vinden plaats op vrijdagavond 12 april om 20.00 uur in de Bibliotheek Oss aan de Koornstraat 14. Aanmelden via info@marjovanlijssel.nl.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant