Brigitte Kolman: 'Ik ben een echte laatbloeier' (foto Dick Hubertus).
Brigitte Kolman: 'Ik ben een echte laatbloeier' (foto Dick Hubertus).
KENNISMAKEN MET

Brigitte Kolman brengt tweede dichtbundel uit

Human Interest 245 keer gelezen

OSS | Het is een prachtige zomeravond. In haar sfeervolle tuinhuisje vertelt Brigitte Kolman-Theijs over haar tweede verhalen- en gedichtenbundel Mijn ziel spreekt die deze maand verschijnt. “Het was best wonderlijk, op school was ik helemaal niet goed in taal, maar tijdens de afgelopen lockdown kwamen de woorden als vanzelf naar boven. Het ging heel vlot. In zo’n periode word je teruggeworpen op jezelf en in die stilte kwamen heel veel gedachten en zinnen als vanzelf.”

Door: Dick Hubertus

“Mijn gedichten en teksten liet ik aan familieleden en vrienden lezen. Die reageerden heel enthousiast en moedigden me aan om het uit te geven. Dat raakte me en had ik absoluut niet verwacht. Mijn eerste bundel is getiteld Gedicht van Brigit. Het is geen literatuur, maar ik probeer de lezer bewust te laten worden van emoties en gevoelens. Onderwerpen waar ik over schrijf zijn o.a. rouwprocessen, uit de kast komen en de zin van het leven. Vroeger werd er veel weggestopt. Er was geen tijd en ruimte voor emoties, je moest maar doorgaan. Alles werd in die tijd in de doofpot gestopt.”

Ter illustratie van haar gedachtengoed pakt Brigitte (63) er het gedicht bij dat ze schreef over haar overleden dochter Bibi en leest het voor. Ze vertelt: “Het leven trekt je alle kanten op en soms loop je vast. Ik wil met mijn bundels ook graag troost, geruststelling en kalmte bieden. Zo zijn mijn gedichten al een paar keer voorgedragen op begrafenissen. Als kind was ik een dromer en ik heb lang een minderwaardigheidsgevoel gehad. Dat heb ik overwonnen en dat geeft me nu ruimte om me meer te uiten. Ik ben een echte laatbloeier. Ik merk wel dat als je ouder wordt de zachte kant van je karakter weer terug komt, je wordt emotioneler en je wordt ook meer geraakt door mooie dingen.”

Tijdens haar werkzame leven was Brigitte verpleegkundige, en nu runt ze nog een praktijk voor bewustwording. Over de achtergrond van haar bundels vertelt ze: “Het is goed om niet de volledige controle over je leven te hebben. Op moeilijke momenten is het juist belangrijk om stil te staan bij de gevoelens die je dan ervaart. Dat geeft bewustwording en troost. De laatste 20 jaar heb ik veel gelezen over spiritualiteit. Er ging een wereld voor me open. Ik begon te beseffen dat ik me mijn hele leven heb aangepast aan mijn omgeving. Dat heb ik los kunnen laten en vaar nu mijn eigen koers. Daar ben ik veel gelukkiger door. Ik heb mezelf weer gevonden en dat heeft me ook de ruimte gegeven om mijn bundels te kunnen schrijven.”

De bundel is te bestellen via brigitte_1958@hotmail.nl voor 17,99 euro.

Uit de krant

Uit de krant