Boswachter Wouter van den Dungen. (Foto: Dick Hubertus)
Boswachter Wouter van den Dungen. (Foto: Dick Hubertus) Foto: Dick Hubertus
KENNISMAKEN MET

Boswachter: ‘De natuur moet de natuur blijven’

Human Interest 1.542 keer gelezen

OSS | Na een wandeling door het bosgebied bij de Geffense Plas belanden we op een bank op een mooie open plek. Het zonlicht wordt gefilterd door het bladerdak van de bomen. Boswachter Wouter van den Dungen (45) is er op bekend terrein. Behalve het Geffense Bos (150 hectare) heeft hij de zorg over Herperduin (500 hectare) en een stuk van de Maashorst (200 hectare). De in Vorstenbosch geboren en getogen Wouter werd al op jonge leeftijd gegrepen door de natuur.

Door: Dick Hubertus 

“Op het gymnasium in Heeswijk-Dinther zat ik altijd al naar buiten te kijken. In mijn jeugd ging ik veel op pad met boswachters, jagers en jachtopzieners. Dat vond ik machtig interessant en van hen heb ik veel over de natuur geleerd. Na de middelbare school ben ik bos- en natuurbeheer gaan studeren, met als specialisatie boomverzorging. Dat heb ik 20 jaar met plezier gedaan. Sinds een jaar ben ik in dienst bij de gemeente Oss als boswachter. Mijn werkzaamheden zijn heel divers. Eén van onze taken is het vrijhouden van calamiteitenroutes voor brandweer, politie en ambulances. Verder hebben we de zorg voor de grote grazers in Herperduin. In onze functie als gastheer zijn we aanspreekpunt voor wandelaars, fietsers, vogelaars en recreanten. Ook hebben we contact met boeren, burgers en bedrijven van wie de percelen grenzen aan het bos.”

“Mooi om te doen en belangrijk zijn ook de rondleidingen voor schoolklassen, Kindervakantieweken en de jaarlijkse Boomfeestdag. Verder heb ik veel overleg met de buurgemeentes Maashorst en Bernheze over het natuurgebied De Maashorst en de kuddes die daar grazen. Ik ben heel blij met de fijne samenwerking met IVN en met een trouwe club van vrijwilligers die ik graag zou willen uitbreiden. Het gaat er om dat de natuur de natuur blijft. En dan is inzet en kennisdeling belangrijk. Oss heeft veel groen, daar moeten we zuinig op zijn. De verdroging waar we mee kampen is een grote zorg en een uitdaging voor het bosbeheer voor de toekomst. Daarom is het onbegrijpelijk dat mensen toch vuurtjes stoken of doodleuk gaan barbecueën.”

“Helaas zien we veel loslopende honden die met name in het voorjaar (broedseizoen) schade berokkenen. Als ik mensen er op aanspreek zijn de reacties heel divers, van begripvol tot: ‘ik betaal die boete wel’. Ja, wat dat betreft is er nog wel wat te winnen, al moet ik zeggen dat het overgrote deel van de mensen met respect voor de natuur genieten. Het mooie van dit vak is om iedere dag met de natuur en mensen bezig te zijn, met als grote doel een natuurlijk bos waar natuur en recreatie hand in hand gaan.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant