Zangeres Ine van Huet.
Zangeres Ine van Huet.

Sopraan Ine van Huet: “Zingen geeft me energie”.

Human Interest 506 keer gelezen

OSS | Inmiddels zijn het aantal optredens van de Osse zangeres Ine van Huet niet meer te tellen. Op talloze podia in de regio en ver daarbuiten bewijst de sopraan al tientallen jaren haar talent met een enorm oeuvre van klassiek tot pop. Met haar klassiek geschoolde stem ontroerde zij duizenden toehoorders bij concerten, huwelijken, uitvaarten, diners en bijzondere bijeenkomsten. 

door Dick Hubertus

Ine vertelt: “Als kind liep ik al door het huis te zingen. Toen ik 14 was zei mijn vader: “Daar moet je wat mee gaan doen”. Datzelfde jaar won ik mijn eerste talentenjacht. Ik heb jaren opleidingen gedaan, om me met name de Italiaanse zangstijl eigen te maken. Daarbij werd steeds gehamerd op techniek en de juiste ademhaling”. Om dat te illustreren gaat Ine staan en zingt een stuk uit een aria van Verdi. En verder: “Die techniek moet je onderhouden en blijven oefenen. Het houdt me jong, maar je moet ook gedisciplineerd leven, je goed voorbereiden voor een optreden en er dan voor 300% staan. Zingen is mijn passie, het geeft me enorm veel energie. Het zit gewoon in me om te zingen en ik heb altijd de neiging om mee te zingen”.

Ine van Huet trad op met vele orkesten en bekende begeleiders. Met het ensemble Mercato luisterde ze diners op met liederen, musicalsongs, klassiek- en modern repertoire. Maar ook het betere Nederlandse lied gaat ze niet uit de weg. “Bij uitvaarten heb ik naast vele malen het Ave Maria, ook wel Droomland van André Hazes en Non je ne regrette rien van Edith Piaf gezongen. Met Poëzie Podium Oss hebben we verschillende tributes verzorgd van Leonard Cohen, Lennaert Nijgh en Bob Dylan. Eigenlijk vind ik alles van kwaliteit heerlijk om te zingen. Ik ben alleen geen rock zangeres, al heb ik wel een rock zangeres succesvol gecoacht. Ik houd ook veel van opera en ben onlangs nog naar Milaan geweest om in het beroemde Teatro alla Scala van een prachtige uitvoering te genieten.”

Een kast in de woonkamer van Ine van Huet puilt uit met mappen vol herinneringen aan optredens. “Mooi vind ik ook om zang- en spreekondersteuning te geven en mijn kennis en techniek over te dragen. Verder word ik graag uitgedaagd, zodat ik mezelf kan blijven verbeteren. Ik geniet van professionaliteit. De kunst is om zingend de tekst van een lied te beleven. Je moet als het ware een lied vertellen. Of het nou een nummer is van Willeke Alberti of een klassiek lied van Mozart, Händel of Bach, het blijft fantastisch om te doen. En zoals gezegd: de techniek is de basis, die blijf ik trainen en dan zing ik tot mijn honderdste.”

Uit de krant