T.O.Z. voorzitter en padel liefhebber Wouter ter Haar (60).
T.O.Z. voorzitter en padel liefhebber Wouter ter Haar (60). Foto: Dick Hubertus
KENNISMAKEN MET

Ook bij T.O.Z. padel razend populair

Human Interest 900 keer gelezen

OSS | De snelst groeiende sport in Nederland is ongetwijfeld padel. Een racketsport die het midden houdt tussen tennis en squash en gespeeld wordt in een glazen kooi. Tennisclub Oss Zuid heeft tijdig op deze ontwikkeling geanticipeerd en al in 2018 twee banen op haar park laten aanleggen. Inmiddels zijn het er zes. Voorzitter Wouter ter Haar vertelt hoe het zo gekomen is en waarom padel zo’n leuke sport is.

Door Dick Hubertus

“Net als bij veel Nederlandse tennisclubs zagen ook wij destijds ons ledental teruglopen. Padel bleek een aantrekkelijk alternatief voor tennis. Na de aanleg van de eerste twee banen bleef de behoefte aan meer padelbanen alleen maar groeien. Daarom hebben we ruimte gezocht op ons park om er nog vier banen bij te leggen. Ze liggen nu mooi gegroepeerd bij elkaar, met in het midden een fraaie terrasheuvel met banken en een barretje van waaruit je een mooi overzicht hebt op de banen en waar bij goed weer ook nog een glaasje gedronken kan worden. Het was natuurlijk een hele investering van maar liefst €260.000,- die we hebben kunnen financieren met ledenobligaties en eigen kapitaal. Onze padelcommissie heeft in deze prachtig werk verzet.”

“Die investering heeft ons geen windeieren gelegd want puur door padel hebben we er meer dan 200 nieuwe leden bij gekregen. Dat brengt ons totale ledenbestand op ruim 800. Ik vind het zelf ook een heerlijk spel. Vroeger was ik een verstokt tennisser en ben dat nog steeds, maar padel is ook heel aantrekkelijk. Het is een snel, fanatiek, spannend en energiek spelletje. Het is snel aan te leren. Het heeft niets met kracht te maken en dames winnen regelmatig van de heren. Tactiek speelt een belangrijke rol. Bijna iedere avond zijn alle banen bezet en onze laddercompetitie is heel populair. We hebben ook padeltrainers die druk zijn met lesgeven.”

Bij padelbanen zijn de wanden van glas zodat spelers uitzicht houden op de omgeving en het publiek het spel kan volgen. De banen zijn belegd met kunstgras en ingestrooid met zand. Het racket is iets korter dan bij tennis. Het blad is dikker en heeft gaten voor de luchtdoorvoer. De bal is een fractie kleiner en lichter dan een tennisbal. De puntentelling is hetzelfde als bij tennis. Alle tien tennisbanen en zes padelbanen op het T.O.Z.-complex zijn verlicht. “Het gebeurt regelmatig dat tennissers die worden “afgehangen” door wachtende leden, na het tennissen nog een tijdje padel gaan spelen. Heb je het ‘s winters bij een tennisdubbel nog wel eens fris, bij padel ben je na vijf minuten spelen lekker op temperatuur. Wellicht moeten we binnenkort het aantal padelbanen nog verder uitbreiden.”

Uit de krant