Afbeelding
Foto: Thomas

Vrouw veroordeeld tot 3,5 jaar cel na dodelijke verkeersruzie Lith

Rechtbank 1.808 keer gelezen

LITH | De 71-jarige vrouw die in juli 2022 in Lith de dood van een 38-jarige vrouw veroorzaakte heeft van de rechtbank 3,5 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen. Ook moet zij ruim 80.000 euro aan schadevergoedingen betalen aan de ouders, zoons en partner van het slachtoffer. Na het uitzitten van haar straf krijgt de vrouw nog een rijontzetting van 10 jaar. Het slachtoffer kwam na een verkeersruzie op de motorkap van de vrouw terecht, waarna deze door reed en over het slachtoffer heen reed toen deze van de motorkap afviel.

De 42-jarige partner van het slachtoffer raakte eveneens gewond toen hij aan het portier van de auto door de verdachte werd meegesleurd. De rechtbank stelt dat de verdacht niet de intentie had om een of beide slachtoffers te doden, maar dat zij zich wel bewust moet zijn geweest van ‘de aanzienlijke kans dat haar gedrag tot dodelijk letsel kon leiden bij de twee personen’. Zij reed namelijk door terwijl de vrouw op haar motorkap lag en de man aan het portier hing. De vrouw wordt daarom veroordeeld voor doodslag en poging tot doodslag. Volgens de rechtbank kampt de verdacht echter met psychische problemen en kan het delict haar maar in verminderde mate worden toegerekend.

‘Onbenullig verkeersdelict’
De rechtbank zegt over het incident: “De verdachte heeft vanwege een onbenullig verkeersconflict, dat op eenvoudige wijze had kunnen worden afgehandeld, het leven van de nabestaanden volledig ontwricht en voorgoed veranderd. De nabestaanden moeten plots hun partner, dochter en moeder missen. Het leed en gemis is voor hen enorm. Daar komt bij dat de verdachte maar moeilijk lijkt na te kunnen denken over haar eigen gedrag en de verantwoordelijkheid voor de gehele situatie bij de slachtoffers legt. De man probeert als alleenstaande vader zowel de rol van vader als moeder voor zijn jonge dochtertje te vervullen. Daarom kan hij zijn werk als bouwvakker niet meer fulltime verrichten en heeft hij – naast het enorme persoonlijke verlies – ook nog eens aanzienlijk minder inkomsten.”

Psychische problemen
Door de officier van justitie werd een celstraf van 8 jaar geëist. De rechtbank houdt echter rekening met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. “Volgens een psycholoog is namelijk sprake van een posttraumatische stressstoornis en een andere gespecificeerde disruptieve-impulsbeheersingsstoornis, die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de situatie”, aldus de rechtbank. Dit en de leeftijd van de verdachte leiden ertoe dat de rechtbank kiest voor een celstraf van 3,5 jaar.

Wat gebeurde er?
Op woensdagavond 13 juli probeerde de verdachte in het centrum van Lith haar auto te parkeren toen zij tegen een uitgeklapte fietsendrager van een geparkeerde auto aan reed. Zij geloofde dat de daardoor ontstane schade de schuld was van de eigenaren van de andere auto, omdat zij het fietsenrek uitgeklapt hadden gelaten. Toen zij met hen in gesprek ging ontstond er volgens de rechtbank een grimmige sfeer en besloot de verdachte om de locatie te verlaten omdat ‘de verzekering het dan maar op moet lossen’.

De eigenaren van de andere auto dachten echter dat de verdachte het ongeval wilde verlaten zonder haar gegevens achter te laten en gingen daarom voor en achter de auto staan. De verdachte startte toen haar auto en begon langzaam te rijden. Daarbij belandde de vrouw op de motorkap, waarna haar partner het bestuurdersportier open trok in een poging de verdachte te laten stoppen. Zij reed echter door met de vrouw op de motorkap en de man hangend aan het portier. Na ongeveer 100 meter raakte de verdachte van de weg, botste tegen een aantal voorwerpen en eindigde in een voortuin. Daarbij viel de vrouw van de motorkap, waarna zij door de verdachte werd overreden. Zie liep zodanig ernstig letsel op dat zij enkele uren later in het ziekenhuis overleed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant