Deelnemers aan een eerdere Maasdijk.
Deelnemers aan een eerdere Maasdijk.

Kort voor sportevenement De Maasdijk trekt gemeente Oss vergunning in

Sport 1.503 keer gelezen

De gemeente Oss heeft de vergunning voor het sportevenement De Maasdijk ingetrokken. Komende zaterdag 24 juli stond de elfde editie op het programma, maar de vele honderden deelnemers mogen dus niet aan de start staan. 

De organisatie van De Maasdijk maakt zich net als het gemeentebestuur zorgen over de ontwikkeling van de coronacijfers, maar kan zich moeilijk voorstellen dat een kermis en andere activiteiten wel doorgang mogen vinden. “Terwijl bij De Maasdijk ruime onderlinge afstand tussen de deelnemers en het mogelijk toch opgekomen publiek veilig en eenvoudig te realiseren is. We zullen het er echter mee moeten doen”, aldus voorzitter Jeroen Ulijn. Er waren door de organisatie al meerdere maatregelen getroffen. “Na overleg met de gemeente hebben we bovendien de finish van het centrum van Oss verplaatst naar de afgesloten atletiekbaan van A.V. Oss’78 op de Rusheuvel én we hebben met startlocaties in de regio besproken hoe eventueel publiek toch geplaceerd kon worden. We betreuren het voor de deelnemers en de honderden vrijwilligers die aanstaande zaterdag een leuke dag, en maandenlange voorbereiding in het water zien vallen. In het licht van de corona-epidemie en de recente overstromingen is het afgelasten van De Maasdijk klein leed, maar voor de direct betrokkenen is het natuurlijk evengoed een grote teleurstelling.”
De organisatie informeert allereerst de deelnemers en alle partners en gaat daarna de – financiële schade – opmaken. Ulijn: “De landelijke overheid heeft opgeroepen om ook lokale evenementen bij afgelasting tegemoet te komen. Op deze termijn voor het evenement is het leeuwendeel van de kosten natuurlijk al gemaakt. We gaan met de gemeente in gesprek en we rekenen erop dat de gemeente met ons mee denkt. Dat hebben ze in 2020 bij de eerste afgelasting overigens ook gedaan.” Waar de organisatie in 2020 een beroep deed op de bijdrage van de deelnemers, hopen ze dat in 2021 niet nog een keer hoeven te doen. De organisatie gaat zich vervolgens richten op de volgende activiteiten: De Maasdijk Winterrun op 12 december 2021, en op De Maasdijk editie 18 en 19 juni 2022.

Reactie burgemeester
Burgemeester Wobine Buijs-Gloudemans licht het besluit toe: “De Maasdijk is uniek. Op en top Oss, gedragen door honderden vrijwilligers en heel veel deelnemers. Daar heb ik grote bewondering voor en snap de enorme teleurstelling nu het niet doorgaat. De Maasdijk is een open evenement, met onbekende bezoekersstromen. Onmogelijk om ‘testen voor toegang’ toe te passen zoals bijvoorbeeld bij de MXGP dit weekend. Dat ligt aan de basis van dit besluit. Ik spreek hier de wens en de hoop uit dat 2022 meer geluk brengt voor De Maasdijk.”

Uit de krant

Uit de krant