Afbeelding

Gemeente Oss haalt al vijf jaar de woningbouwdoelen niet, ‘Het thema wonen moet meer prioriteit krijgen’

Wonen 1.893 keer gelezen

OSS | De gemeente Oss heeft in de afgelopen vijf jaar in geen enkel jaar het gestelde doel voor de woningbouw bereikt. Op 1 januari 2023 was er in de gemeente een tekort van 1000 woningen. Dit concludeert de rekenkamercommissie van de gemeente na onderzoek. Zij vrezen dat als er niets verandert ook de doelen voor de toekomst niet gehaald gaan worden en dat wachttijden voor sociale huurwoningen oplopen tot ver boven de 10 jaar.

De rekenkamer voert onderzoeken uit om de gemeenteraad te ondersteunen in haar taak om het college van burgemeester en wethouders te controleren. Bijna alle fracties in de raad gaven aan een goed beeld te willen hebben van hoe het beleid uit de Woonvisie 2020 wordt gerealiseerd. De rekenkamer is daarop een onderzoek gestart.

Meer prioriteit
De rekenkamer concludeert: “De gemeente Oss heeft een achterstand in de uitvoering van de Woonvisie 2020. Daarom adviseren wij de gemeenteraad om het thema wonen meer prioriteit te geven om de achterstanden in te halen en de doelen van de nieuwe woondeal te halen.” Het college moet volgens de rekenkamer onderzoeken wat zij kunnen doen om in de komende jaren het aantal sociale huurwoningen versneld te vergroten.

Toch hard gewerkt
Ondanks de flinke achterstand stelt de rekenkamer wel dat er door de gemeente Oss en de woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland hard wordt gewerkt aan de woningbouwopgave. “Veel acties uit de Woonvisie 2020 zijn reeds uitgevoerd, met een aantal relevante resultaten. Oss realiseert een aantal vernieuwende zaken in het beleid op het terrein van kleinschalige aanpassingen: CPO beleid Oss, ruimte voor mantelzorgwoningen zonder allerlei belemmeringen, een zelfbouwcoach. Dat is positief, dat kleinschalige past ook bij Oss.”

Doelen niet gehaald
Deze kleinschalige oplossingen zijn echter niet genoeg voor Oss. De rekenkamer vindt dat de gemeente zich ook met ‘grote stadsproblematiek’ moet gaan bezighouden. Volgens een provinciale prognose uit 2020 zijn er in de periode 2020-2040 namelijk 8500 extra woningen nodig in de gemeente, dat zijn 425 woningen per jaar. Vanwege de krapte op de woningmarkt koos de gemeente er voor om vanaf 2018 ongeveer 600 woningen per jaar toe te voegen. Wethouder Sidney van den Bergh erkent dat dat aantal de afgelopen jaren niet is gehaald. “Dat heeft te maken met planontwikkeling. Planontwikkeling kost tijd.”

Haalbaarheid doelen
De gemeente heeft in maart 2023 de regionale woondeal Noordoost Brabant ondertekend waarin zij belooft om tot en met het jaar 2030 in totaal 5300 nieuwe woningen te bouwen. Daarvoor zouden zelfs 660 woningen nodig zijn per jaar. Maar of dit doel met het tempo van de afgelopen jaren haalbaar is, is maar de vraag. De rekenkamer vindt dat hier kritisch naar moet worden gekeken en doet een aantal aanbevelingen aan raad en college.

Wethouder heeft vertrouwen
Toch heeft de wethouder er vertrouwen in dat die 5300 woningen er op tijd komen. “De gemeente Oss realiseert zich dat iedereen graag prettig en betaalbaar wil wonen. Woningbouw heeft onze eerste prioriteit. Eind 2023 hebben we een hele grote stap gezet door 2500 woningen in procedure te brengen.” Nadat deze plannen zijn omgezet in een definitief bestemmingsplan is het de bedoeling dat de bouw in 2025 en 2026 kan beginnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant