Jolanda van Kooten (rechts).
Jolanda van Kooten (rechts).

'Het is een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen'

Sport 405 keer gelezen

OSS | Het Nederlands kampioenschap Kettlebell Krachtsport wordt zondag 18 juni gehouden bij Feel So Good aan de Euterpelaan in Oss. "Het is een nog niet heel bekende sport in Nederland, maar het groeit elk jaar", aldus deelneemster Jolanda van Kooten.

Jolanda legt uit waar de sport over gaat. "Misschien ken je het wel: die flinke metalen ballen met een hengsel in de sportschool. Dat is de kettlebell. Er zijn vele soorten, maten en diverse gewichten en je kunt er ontzettende leuke maar ook intensieve trainingen mee doen. Een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen, waarbij je mindset erg belangrijk is."

Onderdelen
De competitie gaat om zoveel mogelijk herhalingen te maken in tien minuten. Er zijn drie onderdelen: snatch, jerk en clean & jerk. De kettlebell mag in de tien minuten de grond niet raken. Vrouwen gebruiken een kettlebell en heren één of twee, dat ligt aan het onderdeel." In 2012 vond het eerste NK plaats met twaalf deelnemers. Dit jaar vindt het voor de zesde keer plaats en zijn er zo'n vijftig atleten.

'Toffe sport'
Jolanda beoefent sinds vorig jaar de sport. "Ik hou van leuke uitdagingen en zag het toevallig bij een sportmaatje voorbij komen. Direct vond ik het leuk. Ik heb vijf weken getraind voor de eerste wedstrijd. Ik werd direct derde. Op 18 juni doe ik voor de tweede keer mee aan het NK." Ze is helemaal gek van de sport. "Ik vind dat de sport meer aandacht verdient. Het is geschikt voor iedereen van elke leeftijd."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant