Op dit doel worden de penalty's genomen.
Op dit doel worden de penalty's genomen.

Gaat Oss door penalty's de recordboeken in?

Sport 1.079 keer gelezen

OSS | Minimaal 2.253 penalty's met maximaal 30 seconden tussen iedere unieke penaltynemer. Op vrijdag 15 september vindt een officiële Guinness World Recordpoging plaats op het hoofdveld van voetbalvereniging sv TOP. De teller qua aantal penaltynemers staat momenteel op zo'n 1.800, maar het Sport Expertise Centrum (SEC) en de Zwaluwen Jeugd Actie hopen de komende weken daar veel sportievelingen aan toe te voegen.

De Zwaluwen Jeugd Actie benaderde voor de recordpoging eerst FC Eindhoven, maar daar was de locatie niet geschikt. Via contacten met het SEC kwam sv TOP in Oss in beeld. "Een prachtig sportpark met een ideale infrastructuur. Bovendien was de gemeente Oss erg enthousiast, dat is ook belangrijk", aldus projectleider Heleen Rahusen.

Penalty's
Om het record te breken, moeten er 2.253 penalty's worden genomen door telkens een andere nemer. De strafschoppen moeten binnen een halve minuut achter elkaar worden genomen, omdat anders de recordpoging niet geldig is. Er komen camera's en de organisatie moet bewijs aanleveren aan Guinness World Records. Mogelijk komt er ook iemand van die organisatie een kijkje nemen. De deelnemers zijn onder andere leerlingen van Het Hooghuis, maar ook van ROC de Leijgraaf en diverse bedrijven. "Wethouder Kees van Geffen neemt om 8.30 uur de eerste penalty. Daarna is het de beurt aan andere penaltynemers, die net als in bijvoorbeeld de Efteling in rijen staan. Als ze een penalty hebben genomen, drukken ze op de rode knop en komt het meest recente aantal strafschoppen op het bord te staan", aldus Tom Driessen van het SEC. "We hebben officiële scheidsrechters -een eis van Guinness World Record- en er hebben veel keepers aangegeven in actie te komen. Keepers en penaltynemers kunnen zich nog wel aanmelden via tom@sportinoss.nl. Deelname is gratis. Na de 2.253ste penalty, die rond 16.30 uur gaat plaatsvinden, gaan we nog door tot 18.00 uur." Mogelijk dat er ook bekende voetballers/keepers mee gaan doen. De organisatie maakt binnenkort enkele namen bekend.

Aangepast voetbal
Doel van dit evenement is om aandacht te vragen voor de Zwaluwen Jeugd Actie en hiermee voor alle soorten van aangepast voetbal in Nederland. Naast de 2.253 deelnemers die nodig zijn om het wereldrecord te verbreken, gaan ook alle afdelingen van het aangepast voetbal een penalty nemen, dan wel proberen te stoppen. Denk hierbij aan spelers van het amputatievoetbal, G-voetbal, dovenvoetbal, blindenvoetbal en Frame-voetbal. Tijdens het evenement wordt geld ingezameld voor het aangepast voetbal. Met de opbrengsten kunnen trainers worden opgeleid, accommodaties worden aangepast en toernooien worden georganiseerd voor voetballers en voetbalsters met een beperking. Rahusen: "Voetbal brengt je veel plezier. Wekelijks voetballen er 1.2 miljoen leden van de KNVB, maar we hopen ook dat er meer aandacht komt voor de minder valide sporters. Voetbal is er voor iedereen, niemand staat buitenspel." Naast het voetballen zijn er diverse activiteiten. Tijdens FC Oss - Jong AZ later die avond wordt ook aandacht besteed aan de actie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant