Mitchell van Bergen Sportman van het Jaar.
Mitchell van Bergen Sportman van het Jaar. Foto: Hans van der Poel 06 31918770

Mitchell van Bergen ontwikkelt zich uitstekend bij SC Heerenveen: 'Ik voel vertrouwen'

Sport 780 keer gelezen

OSS | Mitchell van Bergen werd begin 2016 uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar 2015 in de gemeente Oss. Vier jaar later pakte de Ossenaar opnieuw een prijs. De aanvaller van SC Heerenveen werd afgelopen maandagavond tijdens de Sportawards in theater De Lievekamp uitgeroepen tot Sportman van het Jaar 2019. Van Bergen bleef handboogschutter Jan van Tongeren en trampolinespringer Milco Abrahams voor. De prijs werd uitgereikt door Marc Ghering, directeur van het Sport Expertise Centrum.

door Leon Voskamp

Van Bergen speelde in de jeugd van Willem II, maar in 2015 verkaste hij naar Vitesse. Hij zou starten in de jeugd, maar dat jaar debuteerde hij al in de thuiswedstrijd van het eerste elftal tegen FC Twente (5-1). Hij was toen 16 jaar en 113 dagen oud, de jongste debutant ooit bij de Arnhemse club. Een supertalent werd hij genoemd, maar tot een definitieve doorbraak leidde het uiteindelijk niet. In de zomer van 2018 verliet hij Vitesse en tekende hij een contract voor vier jaar bij SC Heerenveen. De vleugelaanvaller kende een goed eerste seizoen in Friesland en dit seizoen trekt hij deze lijn door. "Bij SC Heerenveen voel ik veel vertrouwen. Iedereen wil dat, waar je ook bent en wat je ook doet. Ik heb in ieder geval vertrouwen nodig. Daarnaast zijn de Friezen een warm volk, ik voel me er thuis."

Verbeterpunten
Van Bergen is niet alleen een vaste waarde bij SC Heerenveen, hij debuteerde vorig jaar ook bij Jong Oranje. De Ossenaar blijft wel kritisch op zichzelf. "Het gaat hard met mijn ontwikkeling. Ik merk dat ik als voetballer steeds betere keuzes maak. Mijn snelheid is een wapen en ik mag op de vleugel mijn acties maken. Ik moet wel zeggen dat het met de week lastiger word. Tegenstanders kennen me voortaan en verdedigers spelen daar op in. Ik kan nog wel mijn ding doen, maar makkelijker is het niet geworden. Persoonlijk vind ik wel dat mijn rendement omhoog moet. En er blijft ook altijd ruimte voor verbetering van mijn spel."

Interesse
Door zijn goede prestaties komt de naam van Van Bergen ongetwijfeld terug op diverse 'verlanglijstjes'. "Ik weet niks van interesse van andere clubs, maar het kan goed dat er wel opties zijn. Van carrièreplanning ben ik sowieso niet. Ik focus me volledig op SC Heerenveen. We staan in het linkerrijtje en willen daar sowieso blijven staan. Afgelopen wedstrijd was zwaar tegen AZ (1-2 nederlaag), maar we kijken met vertrouwen uit naar komende zondag als we naar Fortuna Sittard gaan."

Druk
Wat doet een basisplaats bij een goede Eredivisionist en een plek bij Jong Oranje met een speler? "Persoonlijk ken ik geen druk. Ik denk dat dat anders is als je bij een echte topclub speelt. Ik doe gewoon lekker mijn ding en ziet hier goed op mijn plek."

Familie
Van Bergen wordt volop gesteund door zijn familie. Zijn vader Carlo en opa Arnold zijn er bijvoorbeeld bij wedstrijden bijna altijd bij. "Ik vind het heel fijn en belangrijk dat mijn familie er bij is. Ik spreek mijn vader bijvoorbeeld ook voor en na de wedstrijden. Hij is kritisch, maar ook erg trots."

Award
Tot slot terug naar maandagavond toen hij de Award voor Sportman van het Jaar 2019 veroverde. De prijs krijgt een plekje in zijn Friese woning. "Ik heb nog niet veel gewonnen in mijn carrière. Leuk om weer even terug in Oss te zijn en ook nog eens deze mooie prijs te winnen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant