Wim van Haren op het hoofdveld van sv TOP.
Wim van Haren op het hoofdveld van sv TOP.

Wim van Haren: ‘Ik hoop dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft bij TOP’

Sport 1.928 keer gelezen

Vrijwel iedere dag is hij aanwezig op het sportpark van sv TOP. Wim van Haren (57) uit Oss mag met recht een echte clubman worden genoemd. Sinds 1976 is hij lid en vanaf zijn 20ste is hij actief als vrijwilliger bij de Osse voetbalvereniging. “Ik vind het belangrijk dat iedereen het gezellig heeft bij TOP.”

door Leon Voskamp

Een groot talent als voetballer was Van Haren niet. In de jeugdopleiding van TOP speelde hij altijd in lagere teams. Hij maakte vanuit de jeugd de overstap naar een lager seniorenelftal, maar op 20-jarige leeftijd hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. “Ik was op mijn 18e jeugdleider geworden, dat vond ik leuker. In de loop der jaren heb ik heel veel teams geholpen. Van de F tot de A, de leeftijd maakte niet uit. Wel koos ik bewust voor lagere teams.”

Toernooien
Ook was hij vele jaren actief in de activiteitencommissie. “Van Sinterklaas tot toernooien, het was leuk om dingen te organiseren en alles te regelen. Ik ben met jeugdteams ook naar veel toernooien geweest, zoals naar Italië en Frankrijk. Dat waren prachtige momenten.”

Manusje-van-alles
Als jeugdleider stopte hij twee jaar geleden, maar nog steeds is hij heel veel bij de club aanwezig. Zo is hij grensrechter van het eerste elftal, doet hij de was, is hij lid van het klussenteam en zorgt hij dat de materialen allemaal in orde zijn. “Eigenlijk bij alles wat er bij een club komt kijken, probeer ik te helpen. Het enige wat ik nooit heb gedaan, is deel uitmaken van het bestuur. Daar heb ik ook geen ambities voor, laat mij maar lekker op de achtergrond mijn ding doen. Wat ik het mooie vind van vrijwilligerswerk? Ik ben een clubman en wil de leden van TOP graag helpen. Op deze manier ben ik onder de mensen. En ik heb mooie vriendschappen overgehouden door dit werk.”


Wim van Haren bezig met de was.

Vrijwilligers
In vergelijking met vroeger is het aantal vrijwilligers bij TOP afgenomen. “Vroeger hadden we echt een grote groep en was het supergezellig onder elkaar. Tegenwoordig is het voor alle verenigingen veel moeilijker om aan vrijwilligers te komen. Ook bij TOP, al hebben we hier goede mensen met veel liefde voor de club. Ik vind het wel jammer dat veel ouders niet betrokken zijn bij TOP. Je ziet vaak dat ze hun kind hier afzetten en dan direct vertrekken. Als je de tijd hebt, kun je hier ook altijd helpen. Alle hulp is meegenomen. Mensen hebben het echter steeds drukker.” Bang voor de toekomst van TOP is de Ossenaar echter niet. “Er zullen altijd mensen op blijven staan om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Alleen worden de aantallen wel steeds lager.”

Uitstraling
Het interview in de beheerdersruimte wordt even onderbroken als een jeugdteam voorbij komt. Van Haren is geliefd bij zowel trainers als spelers. “Het niveau maakt me niets uit, ik ben er voor iedereen en vind het belangrijk dat ze plezier hebben bij TOP. Het is ook moeilijk om hoogtepunten bij de club op te noemen. Alle activiteiten bijvoorbeeld vond ik geslaagd, daarbij zie je dat de leden het naar hun zin hebben. Sportieve hoogtepunten waren er natuurlijk wel. Zo was de promotie naar de Hoofdklasse in 2014 echt geweldig. Jammer was dat vrijwel de gehele selectie vertrok. Het merendeel naar DESO, maar Rob van Sonsbeek naar RKC Waalwijk. Aram Pusters van dat team vertrok jaren later naar TOP Oss. Een topspeler voor ons, een echte aanvoerder.”
Met de proftak heeft hij niet veel. “Sv TOP heeft in Nederland een geweldige uitstraling. Zo waren we eind jaren ‘80 de beste amateurclub van het land. Maar tegenwoordig denken veel clubs dat we TOP Oss zijn, maar we zijn toch echt een andere club. Bij de profs ga ik nooit kijken. Sinds ze hun jeugdopleiding hebben afgestoten, heb ik er niets meer mee.”

Vernielingen
Het complex van TOP is de laatste jaren enorm verbeterd. Van Haren hoopt nog wel dat de kleedkamers worden vervangen. “Die zijn oud en we hebben er regelmatig problemen mee, zoals geen warm water. Ik hoop dat er een potje vrij wordt gemaakt voor nieuwe kleedkamers.” De grootste ergernis bij Van Haren zijn de vernielingen op het sportpark. “Van de gemeente Oss moeten we een openbaar sportpark zijn en je kunt er dus aan meerdere kanten opkomen. Er wordt hier veel vernield, zoals dug-outs en laatst nog een stuk van een kunstgrasveld. Voor ons als vrijwilligers is het telkens veel werk om alles te repareren, terwijl we onze tijd liever steken in nuttige en leuke dingen. We hopen echt dat er vanuit de gemeente actie komt om het aantal vernielingen terug te te dringen.”

Toekomst
Als het aan Van Haren ligt, blijft hij nog vele jaren actief bij TOP. “We zijn een gezellige club en ik hoop dat iedereen het hier naar zijn/haar zin heeft. Het is wel erg vervelend dat vanwege corona de vereniging -net als alle andere verenigingen- een harde klap krijgt. Financieel doet dat pijn uiteraard, zowel qua kantine- als sponsorinkomsten. Ik hoop dat het financieel en sportief weer helemaal goed gaat komen.”

Aanmelden
Het aanmelden van clubiconen kan via info@kliksport.nl.

Uit de krant