Schakers tijdens de eerste ronde van het Open Osse Schaakkampioenschap.
Schakers tijdens de eerste ronde van het Open Osse Schaakkampioenschap. Foto: website OSV

OSV wil openbare schaaktafels in gemeente Oss

Sport 2.579 keer gelezen

OSS | Het Osse Open Schaakkampioenschap 2022 is begin mei van start gegaan met 32 deelnemers. Na in totaal zeven rondes wordt duidelijk wie de Osse titel pakt. Hoe kijkt de Osse schaakvereniging OSV naar de toekomst? Een gesprek met secretaris Bern Greijn over activiteiten, voordelen voor je mentale gezondheid en openbare schaaktafels.

door Leon Voskamp

De Osse Schaakvereniging zag het levenslicht op 1 juni 1944. De club heette eerste de Organon schaakclub, maar vanaf de net genoemde datum waren ook niet-Organon medewerkers welkom en werd de naam veranderd. In 1945 trad OSV met 25 leden toe tot de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Nu in 2022 heeft OSV zo’n 50 leden, waarvan 11 onder de 21 jaar. Greijn: “We zijn corona goed doorgekomen. Er zijn zoals bij elke vereniging wel wat leden vertrokken, maar er zijn ook nieuwelingen bijgekomen. Goed voor OSV is dat we ook diverse jeugdige spelers hebben. Dat is het mooie van de sport. Aan het bord zit je tegenover elkaar, de leeftijd maakt niet uit.” 

Activiteiten
Bij OSV zijn er allerlei mogelijkheden. Zo zijn er door het hele jaar heen drie interne competities, kun je meedoen aan competities van de bond, zijn er diverse toernooien zoals voor snelschakers en vinden er regelmatig activiteiten plaats. “We hebben leden veel te bieden. Bovendien is het gezellig, want we delen dezelfde passie.”

Concentratievermogen
Het mooie van schaken? Greijn komt met een heel lijstje aan voordelen. “De sport is goed voor je mentale gezondheid, het verbetert je concentratievermogen, versterkt je analytisch vermogen, het vertraagt de hersenveroudering, levert een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen eenzaamheid en het brengt oud en jong bij elkaar. En zo zijn er nog wel meer positieve punten die schaken kan brengen.”

Urban Chess
Wensen heeft OSV uiteraard. Zo hoopt de Osse schaakclub dat er in de toekomst op openbare terreinen in de gemeente Oss schaaktafels komen te staan. “Jesús Medina Molina is daar in 2018 mee begonnen en nu staan er in Nederland 200 in openbare ruimtes. Er werken al 52 gemeenten mee. De schaaktafels hebben een grote sociale impact. Het brengt diverse generaties bij elkaar.” Hij vervolgt: “Met het oog op ons 80-jarig jubileum in 2024 hebben we bij de gemeente Oss plannen ingediend voor schaaktafels in de gemeente Oss. Terwaenen zou bijvoorbeeld een goede locatie zijn. Centraal gelegen, vrij toegankelijk en er zijn meerdere scholen in de buurt. De reactie van de gemeente Oss was positief. Wij hopen zelfs al dat komende zomer de tafels worden geplaatst.”

Populariteit
Voormalig Nederlands kampioen Loek van Wely -begonnen bij OSV en inmiddels weer lid- is in Oss ambassadeur voor de schaaktafels. Greijn: “De vraag is natuurlijk wel of we door deze schaaktafels ook echt meer leden krijgen. Maar we zorgen er in ieder geval voor dat de populariteit van schaken zal stijgen.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.osseschaakvereniging.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant