Sonja Haven en Evert van Tuijl van Deelgenoten in de werkplaats van R44.
Sonja Haven en Evert van Tuijl van Deelgenoten in de werkplaats van R44.

Deelgenoten voor betekenisvolle dagbesteding

Algemeen 1.307 keer gelezen

OSS | "Stichting Deelgenoten hebben we een half jaar geleden in het leven geroepen om mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt een betekenisvolle dagbesteding te bieden. Dat kan onder andere middels vrijwilligerswerk of door het opdoen van werkervaring en zo te komen tot een reguliere baan." Aan het woord zijn Sonja Haven als coördinator en Evert van Tuijl als voorzitter. We spreken elkaar bij R44 (Rossinistraat 44), één van de organisaties die participeert in het project.

door Dick Hubertus

Van Tuijl: "Deelgenoten is eigenlijk een verzameling van organisaties die samenwerken om ons doel, een betekenisvolle dagbesteding voor zo veel mogelijk mensen, te realiseren. Er zijn momenteel 23 deelnemende organisaties op het gebied van zorg en welzijn zoals bijvoorbeeld IBN, de Muzelinck en het Centrummanagement. De initiatiefnemers voor Deelgenoten zijn Brabant Zorg, R44 en Ons Huis van de Wijk in de Ruwaard. Dat veel organisaties hierin samenwerken is heel belangrijk omdat we via hen maatschappelijke opdrachten binnenhalen." Haven vult aan: "Kijkend naar de opdrachten die we krijgen, stellen we teams samen van onze mensen op basis van de mogelijkheden die ze hebben en hun affiniteit met de opdracht. De klussen moeten sowieso maatschappelijke relevantie hebben en iets opleveren voor de samenleving. De groep van ruim 100 mensen die wij nu begeleiden is heel divers. Grofweg kunnen wij onze cliënten indelen in drie categorieën. Op de eerste plaats mensen die gebaat zijn bij een zinvolle dagbesteding. Dan is er een groep waar we vrijwilligerswerk voor zoeken en een groep die tegen de reguliere arbeidsmarkt aanzit. Voor deze laatste groep gaat het er om nog een laatste stukje werkervaring te bieden voordat de stap gemaakt kan worden."

Bouwen
"Wij willen er ook zijn voor mensen die het vanwege de grote werkdruk en het werktempo moeilijk hebben op de reguliere arbeidsmarkt. We zijn flink aan het bouwen en willen heel graag groeien", aldus Van Tuijl. "Zowel qua aantal cliënten als participerende bedrijven en instanties die maatschappelijk betrokken zijn." Over de vaardigheden en de instelling waarover je moet beschikken om dit werk succesvol te kunnen doen zijn beiden het roerend eens. Haven: "Je moet een sociaal hart hebben en goed kunnen luisteren. Het gaat er om onze mensen op de juiste plek te krijgen. Dat is maatwerk, aftasten van wat kan en natuurlijk ook stimuleren." Meer informatie via sonja@deelgenotenoss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant