Veerpont in Megen.
Veerpont in Megen.

‘FNV is bang haar toekomstige positie te verliezen’

Algemeen 1.394 keer gelezen

Jan van Loon, voorzitter van stichting de Maasveren, merkt dat de frustratie bij reizigers toeneemt nu de stakingen op de veerponten doorgaan. Reizigers (op fietsers en voetgangers na) moeten vele kilometers omrijden. “Ze worden de dupe van de starre houding van FNV Havens. Voor ons als stichting is het ook enorm vervelend, want deze stakingen kosten ons 5000 euro per dag.”

In zijn ogen wordt er gestaakt om helemaal niets. “Vergis je niet, onze veermannen verdienen een goed salaris. 80 procent van hen verdient -inclusief onregelmatigheidstoeslagen- 3600/3700 euro bruto, dat is voor heel veel mensen niet weggelegd. Vanwege een totale reorganisatie hebben we besloten een modern, nieuw arbeidsreglement in te voeren met ontzettend veel elementen van de oude cao. Dit arbeidsreglement is niet geaccepteerd door de FNV en dat leidde tot stakingen. FNV is bang haar toekomstige positie te verliezen.”

Voorstel
“Afgelopen weekend hebben we bij de wethouders een compromisvoorstel op tafel gelegd, waarbij we de oude ondernemings-cao alsnog onbeperkt willen verlengen voor huidig personeel. Nieuwe medewerkers die vanaf 1 januari 2022 in dienst komen, vallen dan onder het nieuwe arbeidsreglement met dezelfde salaristabellen, verbeterde onregelmatigheidstoeslag en wettelijke doorbetaling loon bij ziekte gedurende twee jaar. We hebben een stap gezet in de richting van een oplossing van dit geschil, maar de handtekeningen onder het voorstel zijn niet gezet. Een nieuwe ondernemers-cao speciaal voor onze stichting is niet meer gewenst, daar zijn we met 20 fte veel te klein voor.” 

Oplossing
Hoe nu verder? Van Loon durft het niet te zeggen. “We hebben 29 veermannen in dienst, waarvan een klein deel fanatiek FNV-lid is. Ze bepalen de staking voor de rest van de werknemers. Wij blijven als stichting in ieder geval zoeken naar een oplossing. Zo zijn we ook bereid om samen met de FNV te onderzoeken of we bij een grote landelijke cao aan kunnen sluiten. Tot nu toe wil de FNV geen kant op. Ze eisen alleen maar en zoeken op geen enkele manier naar een oplossing.”

Veerpont van Megen naar Appeltern.

Uit de krant