Het voormalige Belastingkantoor in Oss.
Het voormalige Belastingkantoor in Oss.

Extra woonunits voor vluchtelingen achter Belastingkantoor

Algemeen 1.002 keer gelezen

OSS | De gemeente gaat ervanuit dat de 300 vluchtelingen in het voormalige Belastingkantoor daar 1 tot 1,5 jaar blijven wonen. Het gaat vooral om gezinnen. Er wordt bekeken of een gezin één of twee kamers nodig heeft. Om alle vluchtelingen op een menswaardige manier te laten wonen, komen er op het parkeerterrein achter het belastingkantoor extra woonunits.

Bij aankomst is er voor bewoners een voedselpakket voor de eerste dagen. Daarna krijgen de vluchtelingen vanuit de landelijke overheid leefgeld om zelf boodschappen te doen en eten te koken. Daarvoor zijn in het belastingkantoor keukens ingericht. Ook staan er op elke verdieping wasmachines en wasdrogers. Bij de opvang staan containers voor restafval, groenafval en plastic. Gemeentereiniging maakt de containers leeg. 

Geen Russen
Er vluchten niet alleen Oekraïners naar West-Europa. Als er vluchtelingen uit Rusland naar Oss komen, dan krijgen zijn onderdak op een andere plek dan de mensen uit Oekraïne. 

Huidige bewoners
In het voormalige belastingkantoor zijn momenteel nog kamers in gebruik als winteropvang voor dak- en thuislozen. Zij zullen hier na de sluiting van de winteropvang op 1 april niet meer terugkeren. Deze tijdelijke winteropvang met tien bedden werd begin dit jaar geopend vanwege de toename van het aantal dak- en thuislozen en de beperkte capaciteit van het Verdihuis, die nog eens werd verergerd door de coronamaatregelen. Voor de anti-kraak-bewoners in het pand heeft de gemeente een andere locatie gevonden waar zij anti-kraak kunnen wonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant