Een deel van het Duurzaamheidspark in Oss.
Een deel van het Duurzaamheidspark in Oss.

Duurzaamheidspark houdt zaterdag 21 mei open dag

Algemeen 607 keer gelezen

OSS | Het Duurzaamheidspark aan de Brandstraat 28a in Oss is zaterdag 21 mei te bezoeken voor iedereen die dit interessant vindt. Sinds de opening van het Duurzaamheidspark in 2019 krijgen initiatiefnemers Patrick en Jolanda Bekkers en Olaf Duisters, regelmatig de vraag van voorbijgangers of zij eens een kijkje kunnen nemen op het park. Tijdens de open dag zijn er rondleidingen en wordt er uitleg gegeven over het park. 

Voor een compleet uitje kunt u vanaf de Firma Streek aan de Kruisstraat 18 in het Osse centrum, waar de groenten en het fruit van het Duurzaamheidspark te koop zijn, opstappen bij het Maasmeander treintje dat u vervoert naar het Duurzaamheidspark. Daar krijgen geïnteresseerden een rondleiding en uitleg over het park. Na het bezoek aan het Duurzaamheidspark rijdt de trein via het vogelgebied in de polder terug naar het beginpunt aan de Kruisstraat. Kaartjes voor het treintje zijn te koop bij het Toeristisch Informatiecentrum Oss. Ze kosten 2,50 euro per persoon. 

Uniek
Het Duurzaamheidspark combineert op unieke wijze het opwekken van groene stroom door middel van zonnepanelen met landbouw. Zo krijgt de landbouwgrond een dubbele functie en ontstaat er ‘groentestroom’. Onder de speciale licht doorlatende zonnepanelen worden onbespoten fruit en groente geteeld. Samen met de Hogescholen HAS en HAN wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de teelt van de gewassen en hoe die gedijen onder de zonnepanelen. 

Voordelen
Dit systeem heeft heel veel voordelen. Zo kan er zonne-energie worden opgewekt terwijl de biodiversiteit en het bodemleven bewaard blijven. Bovendien hebben boeren door dit systeem naast het verbouwen van gewassen een extra bron van inkomsten door het opwekken van groene stroom. Boeren kunnen de energietransitie halen en tegelijk de landbouwgrond bewerken zodat er voldoende voedsel is voor de toenemende wereldbevolking. Door de gewassen alleen in de eigen regio te leveren, is er weinig transport en weinig uitstoot van CO2 en fijnstof.

Experiment
Sinds kort wordt er op het Duurzaamheidspark geëxperimenteerd met een volledig geautomatiseerde kweekcontainer voor meelwormen, waarmee uit de reststromen hoogwaardige eiwitten worden geproduceerd.

Meer informatie
Wilt u gebruik maken van het Maasmeander treintje om de open dag van het Duurzaamheidspark te bezoeken? Opstaptijden zijn 10.00 uur, 11.30 uur, 13.00 uur en 14.30 uur. Voor treinkaartjes (2,50 euro per persoon) en meer informatie kunt u terecht bij het TIO gevestigd in de Firma Streek aan de Kruisstraat 18 in Oss. Telefonisch bereikbaar via (0412) 76 36 46. 

Uit de krant