Eigenaresse Klaudia Cierniak en chef kok Damian Sobek in het restaurant aan de dijk.
Eigenaresse Klaudia Cierniak en chef kok Damian Sobek in het restaurant aan de dijk.

Maak kennis met de moderne Poolse keuken in Haren

Algemeen 4.814 keer gelezen

HAREN | Onder aan de Harensedijk vind je het Poolse restaurant Slonsko. Eigenaresse Klaudia Cierniak opende het restaurant in augustus van 2019 maar kreeg meteen te maken met de coronacrisis. Haar inventiviteit hielp haar door deze periode heen, nu wil ze graag dat de omgeving kennis maakt met de het moderne Poolse eten van haar en chef kok Damian Sobek.

In het restaurant serveren Klaudia en Damian gerechten uit hun thuisregio Silezië. De naam Slonsko verwijst naar deze regio in het zuidwesten van Polen. Een typisch gerecht is bijvoorbeeld gevulde rundvleesrollade met knoedels. Maar daar geeft Damian wel een moderne twist aan. “Hij is heeft altijd goede ideeën en kan heel gevarieerd koken”, prijst Klaudia haar chef kok die in 2017 derde werd toen hij meedeed aan Masterchef Polen. Klaudia: “We passen de Poolse smaken aan voor Nederlanders zodat ze ermee kennis kunnen maken. Ik hoop dat er meer Nederlandse gasten naar het restaurant gaan komen.” Door een minder traditionele en moderne aanpak probeert Klaudia zich met haar restaurant ook te onderscheiden van andere Poolse restaurants die volgens Klaudia vaak traditionelere gerechten serveren.

Aan de dijk
Maar hoef komt een Pools restaurant terecht onder aan de dijk in Haren? Klaudia vertelt: “Ik heb voor deze locatie gekozen omdat ik hier feesten wilde organiseren. Dat mag hier tot later dan in het centrum. Maar daarnaast is het ook een lekkere rustige locatie om op het terras te zitten en te wandelen. Helaas begon de coronacrisis toen we net gestart waren, we hebben twee moeilijke jaren gehad. Gelukkig waren de vier kamers van mijn bed & breakfast altijd bezet, dus dat hielp wel. Toen zijn we ook begonnen met abonnementen.” Restaurant Slonsko biedt voor een vast bedrag gevarieerde abonnementen voor zowel lunch als diner en bezorgt daarnaast ook broodjes.

Werkgevers
Die abonnementen liepen goed, en dus heeft Klaudia besloten om het concept ook naar werkgevers te brengen die abonnementen kunnen afsluiten voor hun werknemers. “Samen met Damian heb ik de eerste menu’s al opgesteld”, vertelt Klaudia. “Het zijn gerechten die iedereen wel kent, maar met een Poolse smaak. Zo is het voor iedereen toegankelijk.” Bedrijven die een abonnement afsluiten kunnen dan dagelijks op een afgesproken tijdstip het eten laten bezorgen voor hun werknemers.

Restaurant Slonsko is gevestigd aan de Lietingstraat 60 in Haren. Ja kan ze ook vinden op Facebook.

Uit de krant