Bakenbomen langs de Maas
Bakenbomen langs de Maas

SP maakt zich zorgen over kap van bakenbomen langs de Maas

Algemeen 1.204 keer gelezen

OSS | De SP vreest dat een groot aantal bakenbomen langs de Maas tussen Ravenstein en Oijen door het waterschap gekapt gaat worden. “Met name omdat de bakenbomen samen met de Maas zorgen voor een iconisch landschap dat in Europa zijn weerga niet kent”, aldus Adrie Geerts namens de SP. De kap zou onderdeel zijn van het project Meanderende Maas. Een aanvraag daarvoor is buiten behandeling omdat deze incompleet was.

Het doel van het project Meanderende Maas is, volgens de website, om ‘de dijk tussen Ravenstein en Lith te versterken, de Maas meer ruimte te geven en het gebied mooier en economisch sterker te maken’. Op dit moment werkt projectteam Meanderende Maas de maatregelen uit tot een definitief ontwerp. Daarbij zouden er dus mogelijk bomen gekapt worden. In oktober van vorig jaar werd er door het waterschap Aa en Maas inderdaad een omgevingsvergunning aangevraagd voor de het kappen en herplanten van 100 bomen langs de Maas tussen Ravenstein en Lith. Op 15 maart bleek de gemeente de aanvraag niet in behandeling te gaan nemen omdat deze incompleet is.

‘Populair beeld in het journaal’
De SP vreest dat het beeld van de bomen langs de Maas, volgens hen een uniek landschap in Nederland, voorgoed verdwijnt. “Bij hoog water zijn de bakenbomen in het water een populair beeld in het journaal. Rijenmachtige, vrijstaande bomen aan het water zijn een terugkerend beeld op covers, presentaties en films over de Maas. Zelfs in het kader van de het project Meanderende Maas. Gaat de grootste toeristische trekpleister van ons buitengebied definitief verloren? Zien bezoekers straks geen verschil meer tussen de uiterwaarden van de Maas, de Rijn of de IJssel?” De bomen zijn volgens de partij negentig jaar geleden geplant aan weerszijden van de Maas, tussen Boxmeer en Geertruidenberg. “Om de 100 meter kwam een boom. Daarmee vormen ze nog steeds de grootste verzameling solitaire bomen van Nederland”, aldus Geerts. “Vooral in het buitengebied van Oss zijn hele trajecten nog vrijwel intact. Juist daarom heeft de gemeente Oss een grote verantwoordelijkheid bij het beschermen van dit cultuurhistorisch erfgoed. Helaas hebben hongerige kleiwinners al heel wat bakenbomen gekapt.”

Nieuwe bomen
Er worden ook nieuwe bakenbomen geplant. Geerts zegt daarover: “De SP vindt dit een goed plan. Want deze bomen kunnen over dertig tot vijftig jaar het karakteristieke beeld van de huidige bakenbomen overnemen. Maar het is geen alibi om nu al bomen te kappen. Een huis wordt ook niet gesloopt voordat nieuwe, vervangende woonruimte beschikbaar is.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant