Afbeelding

Aandacht voor de witte stok

Centrum 36 keer gelezen
OSS - Wie zaterdag door het Osse centrum liep, kwam daar ter hoogte van de V & D een bus van Stichting CliëntenPlatform Oss (SCPO) tegen. Daarin vroeg zij aandacht voor de Dag van de Witte Stok. Voor de bus was een parcours aangelegd waar het winkelende publiek met de witte stok over heen kon lopen.

Een van de begeleiders is de Osse Bart Mink. Hij is vanaf 2008 door een zenuwontsteking slechtziend. "In Oss is het over het algemeen wel goed geregeld. Als een zogenaamde klikker van een stoplicht het niet doet, hoef ik maar een telefoontje te plegen. Deze wordt dan meteen gerepareerd." Toch heeft hij nog wel een aantal kritiekpuntjes. Oss maakt gebruik van een bobbeltegel als geleidelijn. Dit is volgens Mink onpraktisch omdat de bobbels lastig te voelen zijn met de witte stok. "De grijze goot op de Heuvelstraat is niet ideaal omdat de stok erin vast komt te zitten."

[image=193997]

Tom-Tom
De Ossenaar heeft sinds anderhalf jaar veel hulp van zijn geleidehond Haegon. Hij is als het ware zijn Tom-Tom. Mink geeft hem commando’s en de hond zoekt de obstakels. Er wordt dan ook goed voor de hond gezorgd. Haegon krijgt soms als beloning zijn lievelingseten: een gehaktbal van de Febo. "Op een dag gaf ik mijn hond geen commando’s toen we vanaf het treinstation door de stad naar huis liepen. Ik was erg trots op Haegon maar toen herkende ik ineens de omgeving. Stonden we voor de Febo en de hond wilde ook niet doorlopen voordat hij iets lekkers had gekregen."

Bewustzijn
Met de deelname aan de Dag van de Witte Stok vraagt Mink ook aandacht voor het bewustzijn rond blinden. Volgens Mink let het winkelende publiek niet altijd op en krijgt hij vervolgens lompe reacties. "Kijk eens uit! Dat hoor ik nogal eens maar ze schamen zich dan vaak wel."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant