Pedro Kappen. (Foto: Hans van der Poel)
Pedro Kappen. (Foto: Hans van der Poel)

Tijssen Elektro wil eisen en wensen van opdrachtgevers overtreffen

Algemeen 3.135 keer gelezen

OSS | Tijssen Elektro bestaat bijna 45 jaar en is in de loop der jaren gegroeid tot een bedrijf met zo'n 85 medewerkers. Zowel lokaal als (inter)nationaal wordt er flink aan de weg getimmerd. De komende jaren ziet algemeen directeur Pedro Kappen als een uitdaging, waarbij flexibiliteit een vereiste is. "Nee kennen we niet en 'gaat niet' bestaat niet."

Tijssen Elektro werd in 1973 opgericht door dhr. Tijssen. Het bedrijf richtte zich in eerste instantie op het elektrotechnische vlak in de woningbouw en op onderhoudscontracten voor de utiliteit en beveiliging voor de (semi) overheid. Lokaal kende het bedrijf een sterke groei, maar ook werden er projecten gerealiseerd in de rest van Nederland. De maritieme markt kwam in 1979 in beeld. Er ontstond een samenwerking met een ander bedrijf aan de Kanaalstraat in Oss: Heesen Yachts. Nog steeds is die 'buurman' één van de grootste opdrachtgevers. Sinds 2001 is Pedro Kappen algemeen directeur. In 1978 werkte hij in zijn schoolvakanties bij het bedrijf en zo'n vijf jaar later kwam hij, nadat hij zijn opleiding had afgerond, in het bedrijf werken. In 1993 werd Kappen mede-eigenaar.

Scheepsbranche
De scheepsbranche is een belangrijke pijler binnen het bedrijf. Tijssen Elektro is al vele jaren gespecialiseerd op het gebied van elektrische installaties voor custom built schepen. Ze zijn als turn key supplier betrokken bij de volledige bouw van een schip. En of dat schip nou tien of zestig meter lang is, alle projecten worden van het begin tot het einde gerealiseerd. Er wordt op verschillende plekken gewerkt. Zoals bij Heesen Yachts, maar ook bij andere werven in Nederland: Moonen
Shipyards, Vitters Shipyard, Mulder Shipyard en Royal Huisman Shipyard. In de jaren '90 opende Tijssen Elektro een vestiging in Zierikzee. Maar ook zijn er vestigingen op Mallorca en in de UK en wordt er veel in andere landen gewerkt zoals in Finland, Frankrijk, Italië en Amerika.(Foto: Moonen Shipyards – Motoryacht Bijoux – Fotograaf: Dick Holthuis)

Innovatie
Tijssen Elektro staat voor de nieuwste ontwikkelingen in elektrotechniek. 'Onze kennis van elektrische scheepsinstallaties, audiovisuele installaties en navigatie- en communicatiesystemen, is van internationaal topniveau', is te lezen op de eigen website. Steeds vaker speelt entertainment een belangrijke rol in schepen. Tijssen Elektro is toonaangevend op het gebied van audio- en videoinstallaties die kunnen worden geïntegreerd in luxe jachten in combinatie met domotica systemen. Kappen: "De techniek is constant in beweging en we willen graag voorop lopen in deze dynamische wereld. Eigenlijk alles met een touwtje kunnen we bedienen. Er liggen in deze fascinerende branche veel uitdagingen. Of we weleens nee zeggen tegen een opdrachtgever? Nee kennen we niet, alles is mogelijk. We zijn flexibel, er zijn korte lijntjes en we denken altijd in mogelijkheden. De eisen en wensen van opdrachtgevers willen we overtreffen. En wat als er vragen zijn van een klant in het buitenland? Om aan te geven hoe flexibel we zijn: er zijn altijd medewerkers onderweg naar het buitenland." Daarnaast verzorgt Tijssen Elektro installaties aan boord van plezierboten op iedere locatie in Nederland.

Landtak
Tijssen Elektro focust zich niet alleen op schepen, maar ook op bedrijven en woningen. Zo is het bedrijf gespecialiseerd op het gebied van e-installaties, data en telecom, alarm- en brandbeveiliging, domotica, (nood)verlichting, energiebesparende maatregelen en audio/video. Jaarlijks zijn medewerkers betrokken bij tientallen grote en kleine projecten. Ook hierin is het bedrijf constant op zoek naar de nieuwste (duurzame) methodes en technologieën. Het gaat om maatwerk waarbij de wensen van de klant centraal staan. Naast nieuwbouw zijn werknemers vaak betrokken bij verbouwingen of service en onderhoud. "We zitten door het hele land, maar vooral lokaal hebben we een sterke naam. Zo verzorgen we bijvoorbeeld het gehele elektrotechnische onderhoud voor de gemeente Oss, voor een bedrijf als Kampert-Nauta of voor de Groene Engel. Ook de komende jaren staan er heel veel mooie projecten op de agenda. Er ligt voor ons bedrijf een uitdagende toekomst."

Toekomst
Kappen wil met Tijssen Elektro blijven groeien. "Natuurlijk hebben we wensen. Zo willen we bij de schepen ons huidige klantenbestand blijven bedienen en uiteindelijk vergroten. Daarvoor moeten we onze organisatie gaan uitbreiden. Maar ook gaan we ons nog meer richten op het hoge segment woningen. Er is op het gebied van domotica en audio/video nog zoveel mogelijk, in zowel schepen als huizen. Niets is te gek." Hij vervolgt: "We gaan de komende jaren bekijken waar we kunnen groeien. Wellicht gaan overnames een rol spelen of samenwerkingen. We werken al samen met andere bedrijven op innovatiegebied."(Foto: Hans van der Poel)

Personeel
Om te kunnen groeien, is Tijssen Elektro op zoek naar enthousiaste en getalenteerde medewerkers die graag de handen uit de mouwen steken en zich willen ontwikkelen. Om talenten de kans te geven, werkt het Osse bedrijf samen met een aantal collega-bedrijven in de rest van Nederland om jonge gemotiveerde mensen op te leiden tot elektromonteur. Ook worden er binnen het bedrijf ROC-leerlingen opgeleid. "Het aanbod van werknemers is klein en daarom vinden we het belangrijk om talenten goed op te leiden en te begeleiden." Op de website www.tijssen-elektro.nl staan een aantal vacatures, maar geïnteresseerden kunnen ook een open sollicitatie sturen. "De techniek is aan veranderingen onderhevig. We bieden regelmatig cursussen aan. Maar ze mogen in onze organisatie ook zelf cursussen aandragen. We willen medewerkers boeien en binden."

Meer informatie
Tijssen Elektro is in Oss gevestigd aan de Kanaalstraat 37 en Dommelstraat 42. Bereikbaar via telefoonnummer (0412) 62 27 78 of e-mailadres info@tijssen-elektro.nl. Kijk voor meer informatie -waaronder de vacatures- op www.tijssen-elektro.nl.

(Foto: Moonen Shipyards – Motoryacht Bijoux – Fotograaf: Dick Holthuis)

Uit de krant