Coen Dromers.
Coen Dromers.

Foto’s van Osse oorlogsslachtoffers gezocht

Algemeen 893 keer gelezen

OSS | Op 4 mei werden ook de oorlogsslachtoffers uit Oss en omstreken herdacht: gezonde mannen en vrouwen vol levenslust, die om tal van redenen tijdens de Duitse bezetting tragisch om het leven kwamen. Zij mogen nooit worden vergeten. Maar minstens zo belangrijk is het besef dat oorlogsslachtoffers meer waren dan alleen slachtoffers. Het waren vaders, moeders, broers, zussen, zoons, dochters, collega’s, enzovoort. Dat vindt in ieder geval Ben Damen.

Ben vertelt: “Met dit in mijn achterhoofd ben ik eind 2022 gestart met het schrijven van een boek over Brabantse oorlogsslachtoffers, waarbij er ook uitgebreid aandacht wordt besteed aan Oss en omgeving. Het betreft een omvangrijk project, waarbij in contact komen met nabestaanden van cruciaal belang is.”

Ben is 29 jaar, personeelsadviseur in Someren, en geboren in Eindhoven: “Ik ben relatief jong natuurlijk, maar er is eigenlijk niemand op deze leeftijd die daar zo diep induikt. Terwijl het wel belangrijk is dat deze verhalen verteld worden voor de jeugd en jongvolwassenen. Ik heb al meer boeken geschreven, bijvoorbeeld over Eindhovense oorlogsslachtoffers en tijdens het schrijven kwam ik veel verhalen van oorlogsslachtoffers tegen. Ik hoop nu dit verhaal te kunnen vertellen, misschien wel in twee delen. Het westen van Noord-Brabant is het tweede deel, maar nu eerst maar eens het oosten, en deze regio.”
Het was geen toeval dat Ben in Oss terechtkwam. “Ik ben doelbewust hier begonnen, want er zijn natuurlijk heel veel gemeenten in Brabant. Ik ben al bij het Stadsarchief in Oss geweest en vond daar al een goed en mooi boek van Bert Wattenberg. Hij schreef eerder een boek over de oorlogsslachtoffers van Oss. Deze publicatie is qua informatie zeer waardevol voor mij.”

Damen hoopt dat er veel materiaal zijn kant op komt, voor een goed, doorwrocht, informatief oorlogsboek. “Ik heb ook al een paar mensen in Oss gevonden die mij konden helpen aan foto’s en verhalen. Nog wel erg summier tot nu toe, dus vandaar dat ik nu deze oproep doe.”

“Met deze oproep hoop ik dan ook in contact te kunnen komen met personen die mij hierbij kunnen helpen of doorverwijzen. Ik ben op zoek naar foto’s van oorlogsslachtoffers en als iemand mij hierbij kan helpen, dan ben ik daar zeer dankbaar voor’’.

Foto’s van oorlogsslachtoffers, en verhalen of tips en informatie kunnen gemaild worden naar Ben Damen. Emailadres: benndamen@yahoo.com.

Onderschrift bij de foto: 
De in 1940 gesneuvelde Coen Droomers, geboren te Oss in 1904 en gesneuveld bij de mobilisatie in Den Haag in 1940. Hij liet een vrouw met meerdere kinderen achter. Anno 2023 leeft alleen de jongste zoon (89) nog, die Ben nog spoedig hoopt te spreken.


Uit de krant