Trampolinespringers bij Turnoss. (Foto: Hans van der Poel)
Trampolinespringers bij Turnoss. (Foto: Hans van der Poel)

Leon Sport: op bezoek bij trampolinespringers van Turnoss

Sport 484 keer gelezen

OSS | Met Leon Sport ga ik op bezoek bij diverse sporten en verenigingen. Iets waar ik nooit aanleg voor heb gehad, is turnen. Maar toen ik in gesprek raakte met de enthousiaste Turnoss-voorzitter Joan Abrahams en hij me uitnodigde voor het trampolinespringen, raapte ik mijn moed bij elkaar. Een leuke ervaring, maar een nieuwe Alan Villafuerte zal ik niet worden.

Natuurlijk, als kind heb ik weleens op een springkussen gesprongen, maar op een echte trampoline? Nee, dat niet. Joan gaf me vooraf drie tijden door en ik koos voor 17.30 uur. Daar stond ik dan als 30-plusser tussen kinderen van 10 en 12 jaar. En die wilden natuurlijk allemaal zien wat ik ervan zou bakken op de trampoline. Met mijn collega als aandachtig toeschouwer en met haar telefoon in haar hand om te filmen, voelde ik me ondanks mijn 1.97 meter ineens heel klein worden. Het springen leek ook helemaal nergens op, zo eerlijk ben ik. Later kreeg ik wat tips van Joan en voelde het al een stuk zekerder. Zelfs de 'zitlanding' lukte. Nee, het kijken ging me beter af en ik zag de meisjes en enkele jongens veel plezier uitstralen. Zoals de negenjarige Lynn, die op één van de trampolines met Joan aan het werk was om de achterwaartse salto te oefenen. "Ik zit al ongeveer twee jaar bij Turnoss en ik vind trampolinespringen heel leuk. Thuis hebben we in de tuin ook een trampoline, maar die veert niet zo goed. Iedere dinsdag doen we hier allerlei oefeningen. In het begin vond ik het wel moeilijk, maar het gaat steeds beter. Het trampolinespringen is leuk, maar het is ook gezellig en ik heb hier veel vriendinnen. Hopelijk komen er nog meer kinderen bij." Leeftijdsgenoot Bo sluit zich bij de woorden van haar vriendin aan. "Het is leuk om te doen en ik blijf nieuwe dingen leren."

Plezier
Joan is naast voorzitter van Turnoss trainer bij de trampolinespringers. Hij is iedere dinsdag- en vrijdagavond in De Rusheuvel om les te geven. Deze dagen zijn er drie groepen van ieder twintig leden. Ook is er een selectiegroep van 35 kinderen. Joan merkt dat er veel aanwas is en blijft. "We hebben vijf trampolines en de groep wordt in kleinere groepjes verdeeld. Binnen een groepje kan iedereen op zijn of haar niveau meedoen. Plezier in de sport is het belangrijkst." De Ossenaar haalde samen met zijn broer trainersdiploma's en binnen Turnoss is de tak trampolinespringen vervolgens flink gegroeid. "Eerst was het een klein onderdeel binnen de vereniging, maar van twee trampolines zijn we gegroeid naar vijf. Qua niveau draaien we redelijk mee in de subtop en soms hebben we uitschieters naar het A-niveau. Mijn zoon Milco bijvoorbeeld heeft vorig jaar meegedaan aan het WK. Hij traint ook een aantal keer per week in 's-Hertogenbosch bij Flik-Flak." Zelf springt Abrahams wekelijks ook nog met andere volwassenen. "Ik vind het springen mooi en geniet ervan om zo hoog mogelijk te komen. Mijn zoon daarentegen heeft een voorkeur voor het uitvoeren van spectaculaire sprongen."

Veiligheid
Joan krijgt ondersteuning van diverse assistent-trainers. Zoals van Maddy, ook actief als lid. "Trampolinespringen is een aantrekkelijke sport om te doen. Turnoss is een gezellige vereniging en ik vind het leuk om me in te zetten voor de jeugd." Joan voegt toe: "Het is goed om te zien dat leden binnen de vereniging doorgroeien. We vinden het belangrijk dat de trainers gediplomeerd zijn, want veiligheid speelt een belangrijke rol."

Turnhal
Turnoss heeft ruim 500 leden, maar een vaste turnhal is er niet. Onder andere de trampolinespringers maken gebruik van een gedeelte aan de achterkant naast de tennisbanen. "Een vaste turnhal is wel onze droom", geeft de voorzitter aan. "De trampolines blijven permanent staan, maar bij de andere onderdelen moet in de sporthal alles bij iedere training worden opgebouwd en afgebroken. Sinds 2008 zijn er al gesprekken met de gemeente, maar het heeft nog niets opgeleverd. We hopen een gedeelte van de tennishal te mogen gebruiken, dan kunnen wij er een mooie turnhal van maken." In de zoektocht naar een vaste locatie zijn er ook gesprekken met de andere turnvereniging Sportief Oss.

Leon Sport
Ook een leuke sport/vereniging die volgens u meer aandacht verdient? Stuur dan een e-mail naar l.voskamp@uitgeverij-talvi.nl.

Trampolinespringers bij Turnoss. (Foto: Hans van der Poel)
Trampolinespringers bij Turnoss. (Foto: Hans van der Poel)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant