Afbeelding

'In de samenleving moet er meer begrip komen voor jongens op ballet'

Sport 1.164 keer gelezen

OSS | Meer jongens en mannen laten dansen en in het bijzonder balletten. Dat is één van de doelen van Balletschool Dimphy aan de Berghemseweg in Oss. Op zondag 3 februari is er speciaal voor jongens vanaf 8 jaar een balletles. "Een laagdrempelige les, waarbij ervaring niet nodig is", aldus eigenaresse Dimphy van Alphen.

door Leon Voskamp

In haar balletschool heeft ze ruim 400 leden. Daarvan zijn er acht jongens/mannen. De jongste is 6 jaar en de oudste 28. Bij de meisjes/vrouwen variëren de leeftijden van 4 tot 94 jaar."Ik verbaas me daarover. In heel Afrika en Zuid-Amerika dansen mannen en kijk eens naar Oost-Europa. Daar ben je echt een held als je op ballet zit. De dans is verweven met de cultuur. Zoals opera bij Italië hoort, is ballet in landen als Rusland zeer populair. Zelfs in buurlanden als België en Duitsland zitten er meer jongens op ballet."

Vooroordeel
Eén van de redenen dat er zo weinig jongens op ballet zitten, is volgens Dimphy dat er veel vooroordelen zijn. "We zijn een heel tolerant land, maar niet op dit gebied. We kennen praktijkvoorbeelden dat jongens op school worden gepest omdat ze op ballet zitten. Ook wordt er lacherig gedaan over het feit dat ze een legging dragen. Alsof schaatsers, wielrenners of voetballers die niet aanhebben. We moeten in de samenleving voor meer begrip zorgen. Dat is de reden dat ik een vrijblijvende balletles ga geven aan mannelijke geïnteresseerden."
Controle
Een ander voorbeeld is dat ballet door veel mensen niet als een serieuze sport wordt gezien. "En dat terwijl het fysiek heel zwaar is", zegt Dimphy, terwijl ze in de ruimte voor de balletzaal enkele voorbeelden van bewegingen laat zien. "Het is een heel complexe sport. Ballet doe je met je hele lijf en het vereist controle. Je leert een systeem aan en je leert het toe te passen. Maar wat is het geweldig om te bewegen en te dansen op muziek. De sport kan je zoveel geven. Als mensen een uitdaging zoeken, is ballet een perfecte sport voor ze. Er komt meer bij kijken dan bij veel andere sporten. Zie het als leren lezen en schrijven. Je gaat met kleine stapjes vooruit."

Toekomst
Met de balletles hoopt Dimphy een bijdrage aan te leveren aan het kweken van meer begrip. Ze hoopt dat meer dans-/balletscholen uit Nederland dit voorbeelden volgen. "Er valt nog een hoop te winnen en ik hoop dat het beeld van ballet gaat veranderen." Ze vervolgt: "Een goede ontwikkeling landelijk is dat er weer muziekles wordt gegeven op lagere scholen. Muziek in combinatie met dans levert namelijk een positieve stimulans voor je mentale en fysieke gezondheid."

Balletles
De 'mannenles' duurt van 10.00 tot 11.15 uur. Alle papa's, broertjes en vriendjes van de leerlingen zijn welkom, maar ook andere geïnteresseerden. De les -waarin de basisbeginselen van ballet worden aangeboden- is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via e-mailadres marjorie.balletschooldimphy@gmail.com.

Uit de krant