Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans.
Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans.

Verrassende activiteiten in stad tijdens De Maasdijk en festival 'Oss Scoort! Global Goals'

Algemeen 662 keer gelezen

OSS | Platform Global Goals Oss zorgt sinds 2008 voor een beter en duurzaam Oss. Dit jaar viert het platform haar tienjarig bestaan met een bruisend event op zaterdag 16 juni; het festival 'Oss Scoort! Global Goals' waar de 17 Global Goals voor een betere wereld centraal staan. Op dezelfde dag vindt ook De Maasdijk plaats met de finish in het Osse centrum. "Het festival is een mooie manier om een kijkje in de keuken te nemen: Wat doen we in Oss aan Global Goals?", aldus burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans.

De burgemeester noemt De Maasdijk een fantastisch evenement voor het hele gezin. "De gemeente Oss heeft tientallen kilometers Maasoever binnen de gemeentegrenzen. Prachtig dat dit gebied van meer dan 45 kilometer op de kaart wordt gezet door De Maasdijk. Daaromheen zijn allerlei activiteiten in de kernen. En de combinatie met de finish in het Osse centrum is een goede. Complimenten voor de vrijwilligers van de organisatie die hier zoveel tijd insteken om anderen een leuke dag te bezorgen."


Oss Scoort! Global Goals
Tijdens 'Oss Scoort! Global Goals' laten de gemeente Oss en ongeveer vijftig Osse bedrijven, scholen, zzp'ers en vrijwilligers- en sportorganisaties van 12.00 tot 18.00 uur met interactieve presentaties en verrassende activiteiten zien wat zij doen om de wereld duurzaam en fair te maken. Het wordt een dag vol activiteit, informatie, sport, kunst, cultuur, muziek en dans. Van theater en dans, zelf dijken bouwen en zeep maken tot en met de vrachtwagen van de toekomst en een eetbare tuin. Verschillende foodtrucks zorgen voor een hapje en een drankje. Ook brengt dedeputeerde Henri Swinkels een bezoekje aan het festival. Daarbij wordt hij begeleid door de burgemeester. "Er zijn een heleboel mensen en bedrijven bezig met duurzaamheid. Misschien is het soms een abstract begrip, maar deze dag zorgt ervoor dat het voor jong en oud zichtbaar wordt wat er wordt gedaan. Ook wij als gemeente Oss zijn uiteraard van de partij. Zo laten we bijvoorbeeld voorbeelden zien van afvalverwerking, energievoorziening en de Tiny Houses. We hopen mensen te motiveren zodat ze ook hun steentje bijdragen aan een duurzame en faire wereld. Soms kan dat op een heel eenvoudige manier."

Fairtrade
Platform Global Goals Oss zag in 2008 het levenslicht nadat toenmalig gemeenteraadslid Gebert Lucassen voorstelde om van Oss een Millennium Gemeente te maken. Het voorstel werd aangenomen waarna Platform Millenniumdoelen Oss werd gevormd. Vanuit elke politieke partij nam een afgevaardigde plaats. Het platform viert dit jaar haar tienjarig bestaan en het vijfjarig jubileum van de titel Fairtrade Gemeente. In 2015 hebben de Verenigde Naties een nieuwe mondiale agenda aangenomen die een eind moet maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Er zijn zeventien doelen (Global Goals for Sustainable Development) geformuleerd om van de wereld een betere plek voor iedereen te maken in 2030. Denk bij de doelen aan zaken zoals duurzame energie, het verminderen van ongelijkheid en goed onderwijs. Het platform in de gemeente Oss veranderde door de nieuwe doelstellingen haar naam naar Platform Global Goals Oss in 2016. De 17 doelen worden in Oss belichaamd door uiteenlopende verenigingen, bedrijven en maatschappelijke instanties. De gemeente Oss werd ook dit jaar weer 'Meest Inspirerende Global Goals Gemeente'. "We zijn enorm trots op deze titel. Andere gemeenten kloppen regelmatig bij ons aan om te vragen hoe wij het in Oss aanpakken."

Toekomst
De burgemeester is niet voor niets ambassadeur van de Global Goals. "Ik vertegenwoordig Oss graag tijdens (inter)nationale activiteiten. Wat ik mooi vind om te zien dat er zoveel partijen bezig zijn met de Global Goals. Ook de jeugd. Laten we er met z'n allen voor gaan dat het nog meer gaat leven." Meer informatie: www.globalgoalsoss.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant