Afbeelding

Oss wil niet bezuinigen, maar kijkt kritisch naar waar het geld aan uitgeeft

Algemeen 174 keer gelezen

Focus op het voortzetten van de huidige lijnen en ambities. Het was een raadsperiode waarin veel is uitgevoerd en waar nog veel in voorbereiding of in procedure is. De financiële positie van de gemeente Oss staat onder druk en daarom is er weinig ruimte voor nieuw beleid. Strak begroten dus en kritisch kijken waar het geld wordt uitgegeven. Bezuinigen is niet aan de orde. Wel gaat er nadrukkelijke aandacht naar de COVID’19-herstelagenda. Dit is te lezen in de laatste kadernota van deze raadsperiode. Het is binnenkort aan de gemeenteraad om de begroting vast te stellen.

In de jaarrekening die vorige maand werd gepresenteerd schetste wethouder Frank den Brok de financiële situatie van de gemeente Oss als ‘code rood’. Dat is inmiddels afgeschaald naar ‘code oranje’. Dat komt mede vanwege meevallers, zoals de 1,3 miljard euro die het Rijk in de jeugdzorg stopt. De gemeente Oss verwacht dat er zo’n 5 miljoen euro naar Oss komt. Pas als er een nieuw kabinet is, wordt pas echt duidelijk wat het allemaal voor de gemeente betekent.
Er is een belastingruimte van 15 euro. De inwoners van de gemeente Oss betalen 22,50 euro minder aan lasten dan het landelijke gemiddelde. Toch worden de gemeentelijke belastingen alleen met het inflatiepercentage van 2 procent verhoogd. De reservepositie van de gemeente Oss is zeer gezond.

Prioriteiten
De gemeente Oss heeft woningbouw als topprioriteit. Het project Oss Noord-West bijvoorbeeld, maar ook Geffen, Ravenstein en bedrijventerreinen staan hoog op de agenda. De komende 15 jaar moeten er zo’n 8.000 woningen bijkomen. Ook de transformatie van het sociaal domein en het orde brengen van de eigen organisatie zijn belangrijke punten. Net als het voorbereiden op een gemeente van 100.000+ inwoners.

Herstelagenda
De gemeente heeft sectoren die door COVID’19 in de problemen zijn geraakt, aardig in beeld. Het is echter lastig om een herstelagenda op te stellen, omdat er nog steeds wordt gestuurd in de mist. “Het zicht is echter scherper dan vorig voorjaar. We weten veel meer over de implicaties op de economie en de herstelkracht. We zien in tal van onderdelen in de samenleving dat de veerkracht van inwoners en ondernemers groot is en de draad snel wordt opgepakt. Het herstelvermogen is groot. We hebben in beeld waar COVID-19 nauwelijks tot geen effect heeft gehad, maar ook waar de gevolgen groot zijn. De sociale implicaties zijn echter nog steeds lastig te voorspellen: hoe gaan jongeren om met anderhalf jaar sociale distantie en welke beroep gaan ze doen op jeugdzorg? Blijven inwoners lid van hun verenigingen of hebben ze andere tijdsbesteding gevonden? Neemt het aantal inwoners met schulden toe? We volgen de ontwikkelingen nauwgezet, maken een inschatting van wat dat betekent voor onze inwoners, bedrijven en instellingen en treffen indien gepast maatregelen’, schrijven burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans en gemeentesecretaris Henk Mensink. Er wordt ingezet op inkomenssteun aan mensen die dat nodig hebben, geen omzetsteun aan bedrijven. De gemeente volgt kritisch de landelijke ondersteuningsmaatregelen en bepaalt welke aanvullende ondersteunende maatregelen ze noodzakelijk vindt. De herstelagenda wordt tijdens een aparte vergadering van de gemeenteraad behandeld. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant