De tentoonstelling Explosie van Vrijheid in de Garnizoenskerk is gratis te bezoeken van 25 t/m 28 april en van 2 t/m 4 mei, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur. (Foto: Just Houdijk)
De tentoonstelling Explosie van Vrijheid in de Garnizoenskerk is gratis te bezoeken van 25 t/m 28 april en van 2 t/m 4 mei, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur. (Foto: Just Houdijk) Foto: Just Houdijk

Kennismaken met... Rianne en Jacques exposeren samen

Kunst en cultuur 757 keer gelezen

RAVENSTEIN | Eind april, begin mei is de Garnizoenskerk in Ravenstein het onderkomen van een bijzondere expositie van Rianne van der Steen uit Oss en Jacques Versteeg uit Uden. Dit Nederlands Hervormde kerkje uit 1641 werd gebouwd voor het Staatse Garnizoen van 200 hervormde soldaten die destijds in het Katholieke Ravenstein waren gelegerd. Een kleine sfeervolle gotische kerk die zich uitstekend leent voor tentoonstellingen.

Door Dick Hubertus

Rianne van der Steen en Jacques Versteeg hebben de handen ineengeslagen om er een bijzondere expositie in te richten. Rianne is ontwerper van moderne couture en heeft haar atelier tegenover de Grote Kerk in Oss, waarvoor zij eind vorig jaar voor het Mariabeeld nieuwe kleding ontwierp en daarmee veel waardering oogstte. Rianne: “Ik ontwerp en maak stijlvolle, exclusieve kleding voor modische vrouwen met een uitgesproken stijl. Zeven jaar geleden ontmoette ik Jacques toevallig in een galerie in Megen en ontdekten we elkaars werk. Prachtig dat dit nu gaat uitmonden in een gezamenlijke expositie die we “Explosie van Vrijheid” hebben genoemd. Jacques maakt schilderijen en tekeningen en ik mode. Deze kunstvormen gaan we in de tentoonstelling met elkaar verbinden.”

Jacques vult aan: “We willen laten zien hoe creativiteit een tastbare vorm kan geven aan hedendaagse, onderhuidse zorgen, zoals angst of verlangen. Als bezoeker word je uitgenodigd om je sterk te voelen in al je kwetsbaarheden. We hebben een selectie gemaakt uit ons werk en gaan die stukken met elkaar in verband brengen, zodat die werken als het ware met elkaar gaan communiceren. Rianne doet dat met ontwerpen van moderne couture zoals statige mantels en krachtige bustiers. Ik doe dat in de vorm van abstracte, kleurrijke schilderijen, woordkunst en een bijzondere sculptuur. Mijn werk gaat over angst, kwetsbaarheid, vergankelijkheid, agressie, maar ook over liefde.”

Rianne: “Het lijkt wel of mensen tegenwoordig op elkaar moeten lijken. Waardeer je zogenaamde imperfecties, deze zorgen juist voor een krachtige uitstraling en versterken je karakter. Je kunt je dan mooi voelen zonder dat je aan een of ander ideaalbeeld hoeft te voldoen. Dat geeft een gevoel van vrijheid. Jacques: “Ik durf gerust te zeggen dat mijn werken 100% oprecht en authentiek zijn. Op een vorige expositie ontmoette ik een bezoekster die sterk getroffen werd door een van mijn werken. Al pratend bleek dat ze helemaal werd meegezogen door het werk omdat het haar emotioneel raakte. Spontaan ontstaan er dan soms diepgaande gesprekken met bezoekers, heel bijzonder.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant