Op donderdag 4 april hebben de betrokken partijen hun handtekeningen gezet onder de nieuwe afspraken.
Op donderdag 4 april hebben de betrokken partijen hun handtekeningen gezet onder de nieuwe afspraken.

Gemeente en woningcorporaties spreken af 1550 sociale huurwoningen te bouwen

Wonen 796 keer gelezen

OSS | BrabantWonen, Mooiland en een vertegenwoordiging van hun huurders hebben met de gemeente Oss nieuwe prestatieafspraken gemaakt over het aanbod sociale huurwoningen in de gemeente. Donderdag 4 april zetten de vier partijen hun handtekening onder de afspraken.

In het document maken de partijen onder meer afspraken over het aantal sociale huurwoningen dat ieder jaar gebouwd wordt. Ook over de betaalbaarheid, de kwaliteit en de huisvesting van speciale groepen zoals zorgbehoevenden en spoedzoekers zijn afspraken gemaakt. Daarmee sluiten de prestatieafspraken aan bij de gemeentelijke Woon-zorgvisie.

Concreet en zakelijk
De nieuwe prestatieafspraken komen een jaar eerder dan gepland. De vier partijen hebben er bewust voor gekozen de huidige prestatieafspraken (2020-2024) nu al te vernieuwen. Wethouder Sidney van den Bergh: “De behoefte aan sociale huurwoningen is ontzettend groot. Dat vraagt om concrete acties. Juist daarom ben ik zo blij met dit document. Het bevat heldere en vooral ook zakelijke afspraken. Op die manier kunnen we elkaar aanspreken als het een van ons het om welke reden dan ook niet lukt zich er aan te houden.”

Onderling vertrouwen
Geen van de partijen zegt dit echter te verwachten. De samenwerking is goed en het onderlinge vertrouwen groot. “We staan allemaal voor dezelfde opgave. Alleen schouder aan schouder kunnen we die oplossen”, zegt Van den Bergh. Niet voor niets is de eerste afspraak in het document dat de partijen zich samen inzetten om het woningbouwprogramma 2024-2030 te realiseren. Het gaat daarbij om in totaal 1.550 sociale huurwoningen, zo luidt een andere afspraak.

Doelen niet gehaald
De wethouder zegt nu dus dat er duidelijke afspraken zijn waar de partijen zich aan moeten houden. De rekenkamercommissie van de gemeenteraad concludeerde vorige maand echter nog dat de gemeente Oss al vijf jaar lang geen enkel gesteld doel voor de woningbouw heeft bereikt. Daardoor was er op 1 januari 2023 een tekort van 1000 woningen in de gemeente Oss. De rekenkamer concludeerde dat woningbouw meer prioriteit moet krijgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant