Oefenwedstrijd van Menemenspor tegen Göztepe. Telli in het wit met naast hem voormalig Galatasary-speler Yasin Öztekin.
Oefenwedstrijd van Menemenspor tegen Göztepe. Telli in het wit met naast hem voormalig Galatasary-speler Yasin Öztekin.

Abdullah Telli: 'Galatasaray en het Turkse elftal is mijn doel'

Voetbal 5.729 keer gelezen

OSS | Als kind droomde hij ervan om profvoetballer te worden. Maar nadat hij vanuit de jeugd naar het eerste elftal van TOP overstapte, kreeg hij weinig speeltijd. Via FC Uden kwam hij terecht bij Berghem Sport, maar dat werd geen succes. Toch bleef Ossenaar Abdullah Telli (24) hopen op een profcarrière. Een bruiloft van een neef in Turkije bleek de start te zijn van een mooi sportief avontuur. 

door Leon Voskamp

Veel mensen hadden het al tegen hem gezegd: profvoetbal zou er niet meer inzitten voor Telli. En juist dat was altijd het doel van de Ossenaar. In de jeugdopleiding van sv TOP stond hij bekend als een goede, technisch vaardige speler en ook op de pleintjes was hij een geduchte tegenstander. Toch zal bij niet veel mensen de naam Telli iets zeggen. "Toen ik in de A1 speelde van TOP, maakte ik de overstap naar het eerste elftal. Ik maakte indruk in de voorbereiding en kreeg veel vertrouwen van de trainer, maar in de competitie kreeg ik helaas weinig speelminuten", zegt hij. "Op zoek naar meer speelminuten en om mezelf te ontwikkelen, koos ik voor FC Uden. Daar speelde ik alles en kwam ik op de radar van Berghem Sport toen ik twee keer tegen ze scoorde. Een goede vriend van mij -Kaan Cevik- speelde daar ook en de trainer heeft me vaak benaderd om te komen. Ik besloot naar Berghem Sport te verkassen, maar dat seizoen werd niet wat ik ervan had verwacht." Een niet zo'n gelukkige start dus van zijn voetbalcarrière, maar in zijn eigen tijd bleef Telli er vol voor gaan. Hij werkte dagelijks aan zijn conditie, deed veel technische trainingen met een bal en was elke dag te vinden in de sportschool. "Het maakt eigenlijk niet uit of anderen in je geloven. Als je maar in jezelf gelooft en dat heb ik altijd gedaan. Ik bleef hard werken en bleef altijd in mezelf geloven, omdat ik wist dat die kansen vroeg of laat toch wel zouden komen. Opgeven staat niet in mijn woordenboek. Er zijn voorbeelden van amateurs die op hun 25ste nog doorbreken in het betaald voetbal."

Bruiloft
Omdat het in Nederland niet lukte, ging Telli voor zijn kansen in het buitenland. "Ik vloog naar Turkije voor de bruiloft van mijn neef. Mocht het lukken, dan wilde ik daar een stagetraining bij een club afdwingen. Dat lukte niet, totdat ik met vrienden een potje ging voetballen. Toevallig was daar een zaakwaarnemer. Hij sprak me na afloop aan en kon niet geloven dat ik bij de amateurs voetbalde. Hij vroeg mijn nummer en bleef met me in contact. Hij geloofde in me, steunde me en werd na verloop van tijd een vaderfiguur voor me." Zijn zaakwaarnemer regelde dat Telli mee kon trainen bij Giresunspor op het tweede niveau in Turkije. Na de training kreeg zijn zaakwaarnemer te horen dat ze veel potentie in hem zagen en dat ze hem wilden contracteren. Omdat die club echter de maximale hoeveelheid aan buitenlandse spelers onder contract had en omdat Telli nog geen Turks paspoort had, zat een contract er niet in. Ook bij andere clubs zat een verbintenis er volgens de Ossenaar vanwege deze reden nog niet in.
Het was voor Telli geen reden om terug naar Nederland te gaan. Hij bleef in Turkije en investeerde een jaar in zichzelf. Hij trainde individueel, maar stond ook meerdere keren per week op het veld. Bij Giresunspor mocht hij meedoen in een oefenwedstrijd tegen het Iraanse Tractor Sazi. Telli trainde na deze stageperiode ook bij Menemenspor en daar speelde hij een oefenwedstrijd tegen Göztepe. Hij liet een goede indruk achter. Toen hij in december 2019 een Turks paspoort kon krijgen, ging het snel.

"Er was interesse van veel clubs, maar mijn zaakwaarnemer had een akkoord met Osmaniyespor. Een club op het vierde niveau, qua niveau wel wat teleurstellend. Fysiek en conditioneel is het pittig, maar technisch is het duidelijk minder dan in Nederland. Het is hier wel allemaal goed geregeld. Mijn contract loopt deze maand af, maar vanwege het coronavirus lag de competitie stil en gaan we nog een paar maanden door. Daarna wil ik de stap omhoog maken. Er is interesse vanuit het tweede niveau en zelfs de Süper Lig, de hoogste voetbaldivisie. Mijn zaakwaarnemer heeft veel contact en gaat samen met mij bekijken wat de juiste stap is. Ik ben toe aan een hoger niveau, want met betere spelers om me heen kom ik nog beter tot mijn recht. Geld is niet de belangrijkste drijfveer, mijn sportieve carrière staat voorop. Fijn is dat mijn zaakwaarnemer alles regelt, ik hoef me alleen te focussen op het voetbal." 

Ambitieus
Telli is erg ambitieus. "Zoveel mensen verklaarden me voor gek dat ik op 22-jarige leeftijd nog profvoetballer wilde worden. Dat is me gelukt en ik blijf hard werken om verder te komen. Galatasaray en uitkomen voor de Turkse nationale ploeg is mijn doel. En wellicht dan de stap naar het buitenland. Of dat reëel is? Natuurlijk, no human is limited."

Abdullah Telli

Uit de krant