Een hoge stuw helpt om water te conserveren.
Een hoge stuw helpt om water te conserveren. Foto: Waterschap Aa en Maas

De watervoorraad is nog lang niet aangevuld

Algemeen 678 keer gelezen

REGIO | Hoewel het deze maand flink geregend heeft is het nog teen tijd voor een vreugdedans, meldt Waterschap Aa en Maas. “Wél voor een regendans, want de grond kan nog veel regen gebruiken om de grondwaterstanden terug te brengen naar een normaal niveau.” Het waterschap neemt daartoe verschillende maatregelen, maar dat is niet genoeg om het probleem op te lossen.

Normaal gesproken valt er in september een millimeter of zestig aan neerslag. “Daar zitten we nu, op ruim 2/3 van de maand, al ruim boven”, aldus het waterschap. “In sommige delen van ons gebied is er al negentig millimeter gevallen. Ook maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag bekend dat het landelijk watertekort voorbij is. Reden voor een vreugdedans? Nee, zeker niet. Want de voorraadkamer voor volgende zomer is nog lang niet gevuld. Door de recente droogte is de grondwaterstand op dit moment nog erg laag voor de tijd van het jaar. Om deze weer op normale en zelfs natte waarden te krijgen, hebben we een herfst en winter vol neerslag nodig. Als waterschap kunnen we regengod Pluvius niet beïnvloeden. Daarom richten we ons op maatregelen om het water dat gevallen is vast te houden.”

Maatregelen
Het waterschap meldt dat in de hogere en drogere delen van hun beheergebied ook het oppervlaktewater (in sloten en beken) zich nog moet herstellen. In andere delen moet ook het grondwatersysteem zich nog herstellen, wat veel meer tijd kost dan het het aanvullen van het oppervlaktewater. Het waterschap neemt verschillende maatregelen voor het herstel van de waterstand, zoals het pompen van Maaswater of grondwater in het watersysteem en de conservering van water door gebruik van stuwen.

Niet genoeg
“Dit alles is evenwel niet genoeg, zoals ook is te lezen in het rapport ‘Zonder water, geen later’ van de Brabantse droogtecommissie dat half september verscheen”, aldus Aa en Maas. “Daarom blijven we met al onze partners samenwerken aan structurele oplossingen om de droogte te compenseren. Zoals minder waterverbruik en meer waterbuffers.” Een rapport van de Adviescommissie Droogte werd 15 september gepresenteerd en luidt de noodklok. Het waterschap schreef in reactie hierop: “Als het beleid niet verandert, staat ons een steeds drogere en onzekere toekomst te wachten. Het is hoog tijd dat we een stevigere koers gaan varen om de balans tussen (te) nat en (te) droog te herstellen, weerbaarder te worden tegen droogte en de zoetwatervoorraad op peil te houden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant