Afbeelding

Jubileumavond 50 jaar archeologie in Oss

Historie 409 keer gelezen

OSS | Oss heeft een rijke archeologische geschiedenis. Voor de faculteit Archeologie van Universiteit Leiden vijftig jaar geleden reden om een samenwerking aan te gaan met de gemeente Oss. Om deze hechte band te vieren, is onder de noemer Onder Oss op woensdag 24 april om 19.30 uur in Groene Engel in Oss een jubileumavond met een groot aantal gasten.

Op de jubileumavond is aandacht voor het verleden, heden en toekomst van de archeologie in Oss. Onder meer is er een lezing van Richard Jansen over het resultaat van vijftig jaar samenwerking tussen Oss en Leiden. Jansen is docent aan de universiteit in Leiden en oud-stadsarcheoloog van Oss en schreef samen met Evert van Ginkel het boek Onder Oss. Verder zijn er een panelgesprek, livemuziek van de band Battle of Fun en een quiz.

Studenten
In april 1974 groeven Leidse archeologen aan de IJsselstraat in Oss een grafveld uit de ijzertijd op. Daarna zijn ze steeds weer teruggekomen. Dankzij de samenwerking met Universiteit Leiden is een groot aaneengesloten gebied in Oss opgegraven. Hierdoor is veel kennis vergaard. Dit is uniek in Nederland en zelfs in Noordwest-Europa. De universiteit is nog steeds in Oss te vinden. Met de Fieldschool bijvoorbeeld. Meer dan honderd eerstejaars studenten komen elk jaar in het voorjaar zes weken lang opgravingen doen. De universiteit organiseert hierbij publieksactiviteiten, zoals een open dag die dit jaar op zaterdag 4 mei is.

Praktisch
De entree voor de jubileumavond is gratis. Wel graag vooraf aanmelden. Dit kan bij Stadsarchief Oss via informatie@stadsarchiefoss.nl en 0412 84 20 10.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant